Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dél-franciaországi partraszállásra emlékeztek Toulonban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 18. 21:25

Nagyszabású ünnepséggel emlékeztek meg augusztus 15-én, pénteken a második világháború dél-franciaországi partraszállásának hetvenedik évfordulójáról Toulon kikötővárosában.

A partraszállásban, amit 10 héttel a június 6-i normandiai hadművelet után indítottak a szövetséges erők, összesen 450 ezer katona és 881 hadihajó vett részt. A két hadmozdulat harapófogóba szorította a német hadsereget Franciaországban és felgyorsította a világháború befejezését.

A normandiai partraszállás évfordulója kapcsán rendezett júniusi ünnepségen Barack Obama amerikai elnöktől Vlagyimir Putyin orosz államfőn át Angela Merkel német kancellárig és II. Erzsébet brit uralkodóig a világpolitika „nagyjai" vettek részt. A mostani megemlékezésen viszont a párizsi kormányzat leginkább annak a több tízezer afrikai katonának akart emléket állítani, akik a partraszálló csapatok keretében részt vettek Franciaország felszabadításában. Így azután Francois Hollande francia elnök 15 afrikai állam- és kormányfőt hívott meg a ceremóniára.

Hollande ünnepi beszédében Franciaország világméretű katonai szerepét méltatta. „Franciaország olyan nemzet, amely vállalja a felelősséget Európa és a világ biztonságának garantálására, s amely fellép mindenütt, ahol a béke érdekében erre kérik" – mondta. Franciaország a helyi hatóságok kérésére csapatokat állomásoztat a polgárháború sújtotta Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban, s épp ezen a héten megkezdte a fegyverszállításokat Irakba, az iszlám szélsőségesek ellen küzdő kurd fegyveresek támogatására.

A 70. évforduló kapcsán katonai parádét tartottak a francia partoknál, ezen mintegy 20 hadihajó vett részt.

1944. augusztus 15-én este, az első lépcsőben 100 ezer katona szállt partra Dél-Franciaországban a Dragoon fedőnevű hadművelet során. A német megszállók gyorsan visszavonultak, augusztus 28-ra a szövetséges haderők kezén volt Toulon, Cannes és Marseille is.