Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sziget – A budapesti Honvédkórházban 155 beteget láttak el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 18. 21:14

A Sziget Fesztivál ideje alatt 155 beteget láttak el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegellátó Centrumában − közölte az intézmény augusztus 18-án, hétfőn az MTI-vel. Hozzátették: még az utolsó estét követő reggelen is voltak „szigetlakók”, akik intézményükben búcsúztatták a bulizással töltött hetet.

Közleményük szerint a betegek több mint 90 százalékát a kórházi ellátás és néhány órás megfigyelés után elengedték, de volt néhány súlyosabb eset is, mint például méhen kívüli terhesség, műtétet igénylő törések, tályogok, alkohol- és drogtúladagolás.

A legfiatalabb ellátott fesztiválozó 1998-ban, míg a legidősebb 1972-ben született. A kórház egyúttal azt is alátámasztotta, hogy a budapesti Sziget „igazi európai fesztivál", ugyanis − mint írták − a 155 beteg között „csupán" 39 volt magyar, a hollandok közül 40-en kerültek a Honvédkórházba, a legtávolabbi beteg Új-Zélandról érkezett.

Kitértek arra is, hogy a Sziget Fesztivál közönségéből azok, akik kórházi ellátásra szorultak, sok esetben érvénytelen biztosítással rendelkeztek, vagy nem volt náluk a biztosítást igazoló kártyájuk. Az ilyen esetekben a kórház kizárólag az életmentő ellátásokra lenne jogosult − emelték ki, hozzátéve: „természetesen emberiességi megfontolásokból" mind a 155 beteget ellátták. Tették ezt annak ellenére, hogy az előző években hasonló módon megjelent betegek ellátásának költségét a mai napig nem kapta meg az intézmény − olvasható a közleményben.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ többször kezdeményezte a Sziget Fesztivál vezetőinél, hogy más tömegrendezvényekhez hasonlóan ők is kössenek megállapodást velük, melynek keretében azon betegek is ellátást kaphatnak, akiknél nincs ott a biztosítást igazoló kártya − jegyezte meg a kórház, hozzátéve: remélik, „a jövő évben ennek a megállapodásnak a megkötését már a Sziget Fesztivál anyagi helyzete nem fogja megakadályozni".