Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A déli fenyegetésekre is kiemelt figyelmet fordít a NATO

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. október 27. 12:09

Nagyon fontos, hogy a NATO a megerősített keleti jelenlét mellett hasonló súllyal kezeli a déli irányból érkező fenyegetéseket is, és a szövetség is hozzájárul az illegális migráció visszaszorítására irányuló erőfeszítésekhez – mondta a honvedelem.hu-nak Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes október 27-én Brüsszelben, az észak-atlanti szövetség védelmi miniszteri tanácskozásának zárónapján. (Kiküldött munkatársunk jelenti Brüsszelből!)

„A védelmi miniszteri találkozó legfontosabb feladata a varsói csúcson hozott döntések végrehajtásának áttekintése" – mondta érdeklődésünkre Vargha Tamás, a magyar delegáció vezetője a csütörtöki egyeztetések megkezdése előtt. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: magyar szempontból nagyon fontos, hogy a NATO a Baltikumban, illetve Lengyelországban megerősítendő jelenléte mellett hasonló súllyal tekint a déli irányból érkező fenyegetések kezelésére is. A csúcson ennek szellemében döntés született az iraki kiképző és képességfejlesztő tevékenység tervezésének megkezdéséről.

„Szintén nagyon fontos döntés, hogy a NATO szövetségi támogatást nyújt az Európai Unió SOPHIA műveletéhez a Földközi-tengeren, valamint a migráció megszüntetését célzó égei-tengeri NATO-tevékenység is folytatódik" – tette hozzá Vargha Tamás.
Mint a miniszterhelyettes kiemelte, hangsúlyoztuk töretlen elkötelezettségünket az Iszlám Állam elleni harc mellett, amelyet az Irakban tartózkodó, mintegy százötven magyar katona szolgálata is jelez. Emellett felhívtuk a figyelmet annak fontosságára is, hogy a szövetség hatékonyan járuljon hozzá az illegális migráció visszaszorítására irányuló nemzetközi erőfeszítésekhez.

1596022229

A miniszterhelyettes elmondta: Magyarország megerősítette, hogy jövőre, V4-es együttműködésben egy századnyi erőt telepítünk három hónapra Észtországba a megerősítő intézkedések keretében. A katonák kiképzési feladatokat látnak majd el a balti államban.

Kérdésünkre Vargha Tamás azt mondta: arról egyelőre nem esett szó, hogy Magyarország is bekapcsolódjon a Lengyelországban és a három balti államban telepítendő multinacionális zászlóalj-harccsoportok tevékenységébe. Ugyanakkor tájékoztattuk a szövetségeseket a NATO-erőket integráló parancsnoki központ (NATO Force Integration Unit –  NFIU) magyarországi felállításának jelenlegi helyzetéről: utóbbi hivatalos átadását november közepére tervezzük, és a szervezet Székesfehérváron működik majd.

Fotó: nato.int