Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Fehér Ház elítélte az izraeli katonák elleni Hamász-támadást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 2. 8:13

A Fehér Ház augusztus 1-jén, pénteken a humanitárius tűzszünet barbár megsértésének nevezte és elítélte, hogy a Hamász fegyveresei a jelentések szerint izraeli katonákat támadtak meg, ezen kívül sürgette a feltételezhetően elhurcolt izraeli katona szabadon bocsátását.

Josh Earnest, az amerikai elnöki hivatal szóvivője elmondta, hogy az indiai látogatásáról hazatérőben lévő John Kerry amerikai külügyminiszter a következő lépésekről megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az izraeli kormányfői hivatal szerint Natanjahu közölte Kerryvel, hogy a Hamász egyodalúan megsértette a humanitárius fegyvernyugvást, aminek viselni fogja a következményeit.

Tony Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó „teljesen felháborító" cselekedetnek nevezte az izraeli katona feltételezett elhurcolását. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok elítéli ezt, és a fogoly elengedésére szólította fel a Hamászt.

Bliken emellett sürgette, hogy a nemzetközi közösség ítélje el a tűzszünet megsértését és felszólította mindazokat, akik befolyással bírnak a Hamászra, hogy vegyék rá a Gázai övezetet kormányzó iszlamista palesztin szervezetet a katona szabadon bocsátására és arra, hogy betartsa az egy nappal korábban kötött megállapodást.