Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A föld alatt találtak meg egy 70 éve kilőtt T-34-es tankot Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 20. 12:44

Egy T-34-es szovjet tank maradványait ásták ki a föld alól Ukrajnában, amelyet napra pontosan 70 évvel kilövése után találtak meg – adta hírül a hétvégén az ukrán média.

A tankot a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyében lévő Turbivka falu mellett már tavaly tél óta keresték. A helybeliek beszélték ugyanis, hogy a második világháborúban, 1943. november 15-én a település közelében a németek kilőttek egy szovjet tankot. Ezt korabeli iratok is megerősítették.

„Van ebben valami misztikus, hogy pont a harckocsi kilövésének éjszakáján bukkantunk rá" – jegyezte meg Ihor Szljuszar, a kutatócsoport tagja. Elmondta, hogy a csaknem egy éven át tartó kutatás alatt mintegy 20 hektárnyi területet tártak fel.

A szakértők feltételezik, hogy a harckocsi személyzete azonnal életét veszítette. A tank ajtaja zárva volt, amikor a német lövedék eltalálta, a harckocsiban pedig dupla adag lőszer volt, ami azonnal felrobbant és darabokra tépte a járművet. A T-34-es maradványai fél kilométeres körzetben szóródtak szét. A kutatók a detonáció ereje miatt kétségesnek tartják, hogy találnak emberi maradványokat a roncsok között.