Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia elnök az európai védelmi politika beindítását szeretné a Római Szerződés 60. évfordulóján

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 12. 8:17

Francois Hollande francia államfő azt szeretné, ha a Római Szerződés 60. évfordulójának márciusi ünnepsége a közös európai védelmi politika beindítására szolgálna.

„Ez egy lényegi kérdés és úgy gondolom, hogy a 60. évfordulón előtérbe helyezhetjük ezt a célt" – mondta január 10-én, kedden a köztársasági elnök miután hivatalában fogadta Paolo Gentiloni olasz kormányfőt.
„Biztosítanunk kell az európai védelmet és jobban össze kell hangolnunk annál, mint ahogy azt a titkosszolgálatainkkal tettük, illetve általában a védelem területén növelnünk kell és magasabb színvonalúvá kell tennünk a kapacitásainkat" – tette hozzá Francois Hollande.

A francia elnök az Elysée-palotában olasz kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón az uniós állam- és kormányfők egyéb fő feladataiként jelölte meg az unión belüli biztonságot, a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.
A közös védelmi politikát illetően Paolo Gentiloni úgy vélte, hogy „szükséges és lehetséges is ebben az irányban haladni".
A gazdasági kérdésekben az olasz kormányfő szerint „egy olyan Európának nincs jövője, amely kizárólag a mérleg szabályaival van elfoglalva, és nem koncentrál a fejlesztésre és a növekedésre".

Az Európai Tanács résztvevői decemberben egyértelműen kiálltak a közös védelmi politika fejlesztése mellett, egy állandó operációs és tervező folyamat beindítása, a nemzeti költségvetések védelmi kiadásainak növelése és egy közös katonai finanszírozási rendszer keretében.