Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Fülöp-szigeteki hadsereg több tucat lázadót ölt meg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 31. 14:04

A Fülöp-szigeteki hadsereg katonái kétnapos offenzívájuk során legalább negyven muzulmán fegyveres lázadót öltek meg és elfoglalták egyik fellegvárukat a szigetország déli részén.

A hadsereg egyik illetékese szerint a harcokban egy kormánykatona halt meg, és 12-en megsebesültek egy pokolgépes robbanásban.

Benigno Aquino államfő szerint a hadsereg azért indított támadást, hogy megvédje a falvakat a kormány és a Moro Iszlám Felszabadítási Front MILF) muzulmán lázadószervezet béketárgyalásait ellenző fegyveresektől a déli Maguindanao tartományban.

A két napig tartó harcok során a katonák ellenőrzésük alá vonták a lázadók egyik fellegvárát, ahol az iszlamisták bombagyára és kiképző terepe volt. A katonák több pokolgépet és robbanószerkezetek készítéséhez szükséges anyagokat foglaltak le. Az elkövetkező napokban folytatják a hajtóvadászatot a lázadók ellen, akik kisebb csoportokban szóródtak szét.

Abu Misry, a lázadók szóvivője cáfolta azt, hogy a hadsereg támadásában lázadók haltak meg, szavai szerint csak heten sebesültek meg az ágyúzásban és a katonai helikopterek rakétáitól.

A harcok miatt mintegy tízezer helybéli lakos menekült el a térségből.