Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kecskeméten is a repülés biztonságáról tanácskoztak

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. január 31. 12:24

Emberéletet veszélyeztető repülőeseményünk nem történt, gépeink javíthatatlan sérüléseket, meghibásodásokat nem szenvedtek. Eredményes, szép évet zártunk – értékelte január 30-án, csütörtökön  repülésbiztonság szempontból 2013-at Ugrik Csaba ezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka.

1595966450
A meghívott elöljárók, parancsnokok részletes tájékoztatást kaptak a kecskeméti repülőbázis tavalyi, a repülés biztonsága érdekében végzett munkájáról

A katonai repülés biztonságával összefüggő kérdésekről tanácskoztak a légierő parancsnokai, mérnökei, technikusai és az együttműködő társszervek szakemberei Kecskeméten. A konferencián részt vett többek közt Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka,
Sáfár Albert dandártábornok, a légierő haderőnem főnöke és Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka.

A megjelenteket Ugrik Csaba ezredes, a „házigazda" MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka tájékoztatta az elmúlt kiképzési évben, a repülések biztonságának növelése érdekében tett intézkedésekről. Beszámolt többek közt a Gripenek és az An-26-os szállítógépek üzemeltetése során nyert tapasztalatokról, a hajózók és a repülőműszakiak létszámáról, szakmai felkészültségükről, képzésük és továbbképzésük lehetőségeiről is.
Ugrik ezredes tájékoztatójának részletességét jellemzi, hogy nem csak a bázis alegységeinek, részlegeinek a tevékenységét értékelte, de még a szakácsoknak is megköszönte az elmúlt évben végzett munkáját. Meggyőződése szerint ugyanis repülésbiztonsági szempontból 2013 azért lehetett ilyen sikeres, mert a bázis minden munkatársa a legjobb tudása szerint végezte a feladatát. Mint hangsúlyozta: A siker egy közös munka eredménye, mindenki a saját szakterületén egy láncszem az egész rendszerben. A konyhai dolgozóktól kezdve a műszakiakon, a repülésirányítókon át a pilótákig, mindenkinek a munkájára szükség volt ahhoz, hogy ne következzen be valamilyen szerencsétlenség.

1595966450
A siker egy közös munka eredménye. Mindenkinek a munkájára szükség volt ahhoz, hogy ne következzen be valamilyen szerencsétlenség

A bázisparancsnok a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: bár a kétfokozatú értékelés alapján „megfelelő" szintet értek el, ennek ellenére „nem ülhetnek a babérjaikon". Feltétlenül gördülékenyebbé kell tenniük például a szakágak, a szakterületek közötti információáramlást, hatékonyabban kell kihasználni az úgynevezett bejelentő rendszer kínálta lehetőségeket, s a napi munka megszervezésében is rejlenek még tartalékaik.
Arra a kérdésre pedig, hogy véleménye szerint mi szolgálná leginkább a repülés biztonságának a fokozását, a bázisparancsnok gondolkodás nélkül rávágta: a repülés.

„Ez hasonlít a 22-es csapdájához: minél többet vagyunk a levegőben, annál biztonságosabban érezzük magunkat fent, a műszakiak pedig egyre nagyobb rutint szereznek a gépek kiszolgálásában. Viszont a nagy számok törvénye alapján minél többet vagyunk a levegőben, annál többet és többeknek kell dolgozniuk, így nagyobb az esélye egy, a repülés biztonságát veszélyeztető esemény bekövetkeztének" – mondta Ugrik ezredes.

1595966451
Az együttműködő társzervek képviselői is maghívást kaptak a rendezvényre

Fotó: a szerző felvételei