Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A genfi megállapodás megóvja Teherán nukleáris programját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 26. 12:50

A nagyhatalmak és Irán között létrejött genfi megállapodás megóvja Teherán nukleáris programját, és enyhíti a gazdaságot sújtó szankciókat – jelentette ki Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter november 25-én hétfőn, a megállapodás másnapján.

„Az iráni atomprogram szerkezetét sikerült megőrizni a tárgyalások során, a szankcióké viszont szétesett" – mondta Zarif egy teheráni tudományos értekezleten.

Az ideiglenes, hat hónapra szóló megállapodás vasárnap hajnalban, ötnapos tárgyalást követően jött létre az úgynevezett Hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország alkotta csoport) és Irán között. Az egyezség értelmében Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy korlátozza atomprogramját, és lehetővé teszi nukleáris létesítményeinek helyszíni ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség számára. A Hatok csoportja cserében az Irán elleni szankciók „korlátozott, ideiglenes és célzott" enyhítésére tett ígéretet.

Zarif, akit az iráni fővárosba való megérkezésekor több száz fős éljenző tömeg üdvözölt, az IRNA állami hírügynökség beszámolója szerint megismételte korábbi állítását, amely szerint az egyezmény elismeri a perzsa állam jogát az urándúsításra, noha az Egyesült Államok szerint ezt a jogot külön nem rögzíti a megállapodás.

Ezzel párhuzamosan Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő bejelentette: beszélt Barack Obama amerikai elnökkel, akivel abban állapodtak meg, hogy Josszi Kohen izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó vezetésével delegációt küld az Egyesült Államokba, hogy a végleges megállapodásról tárgyaljanak.

Izrael előzőleg élesen bírálta a genfi tárgyalások eredményét. Netanjahu történelmi hibának nevezte a megállapodást. Az izraeli miniszterelnök a vasárnapi kormányülés kezdetén úgy fogalmazott, hogy „ma sokkal veszélyesebbé vált a világ, mert a legveszélyesebb rendszer jelentős lépést tett a világ legveszélyesebb fegyverének megszerzésére." Hozzátette, hogy Izrael nem tekinti magára nézve kötelezőnek a megállapodást és „fenntartja a jogot az önvédelemre". Simon Peresz izraeli államelnök ugyanakkor mérsékeltebben nyilatkozott, szerinte a megállapodásról annak eredményei fognak dönteni.

William Hague brit külügyminiszter arra szólította fel Izraelt, hogy ne ássa alá az egyezséget. A genfi tárgyalásokról beszámoló Hague közölte, eddig semmi jelét nem látta annak, hogy az egyezményt ellenző bármelyik ország „gyakorlati módon" is megpróbálná meghiúsítani a megállapodást, hozzátette azonban, hogy ha ez mégis megtörténne, Nagy-Britannia az egyezség „védelmére kelne".

A genfi megállapodás szóba kerül Martonyi János magyar külügyminiszter hétfőn kezdődött izraeli tárgyalásain is. Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője vasárnap az MTI érdeklődésére azt közölte: Magyarország üdvözli a genfi megállapodást és bízik abban, hogy az elkövetkező időszakban a felek olyan egyezségre jutnak, amely hosszú távon hozzájárul a világ és a közel-keleti térség stabilitásához és biztonságához.

Teheránban vasárnap nem látszott ellenállás a Genfben megkötött ideiglenes megállapodással szemben, bár néhány ellenzéki parlamenti képviselő részletekbe menő tájékoztatást szorgalmazott. A Hatok és Irán megállapodását egyaránt üdvözölte Haszan Róháni elnök és Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője. Mohamad Dzsavad Zarif külügyminiszter, az iráni küldöttség vezetője reptéri fogadásakor az állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy országa készen áll a tárgyalások gyors folytatására.

Az iráni sajtó csaknem egésze üdvözölte az egyezséget, kiemelve Zarif személyes érdemeit. „Itt Iránban mindenki elégedett" – ezt a címet írta első oldalára az Etemad című reformpárti napilap, amely riportot is közöl több város utcáiról és közösségi oldalakról összegyűjtött beszámolók alapján, leírva az irániak türelmetlenségét, akik közül sokan ébren töltötték a vasárnapra virradó éjszakát a genfi tárgyalások eredményére várva.

A mintegy húsz országos napilap közül csupán két konzervatív újság, a Kajhán és a Vatan-Emrúz ütött meg némileg kritikus hangot. Az előbbi szerint „az Egyesült Államok nem méltó a bizalomra". „Az egyezmény csak egy óráig tartott", mert John Kerry azt mondta, „nem ismeri el Irán jogát az urándúsításhoz".

Az Öböl menti országok közül Katar, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek üdvözölte a genfi megállapodást. Szaúd-Arábia, az Öböl Menti Együttműködési Tanács vezető állama még nem nyilatkozott, és Omán sem, az az ország, amely helyet adott a megállapodáshoz vezető titkos tárgyalások egy részének.

Laurent Fabius francia külügyminiszter hétfőn Párizsban elhangzott szavai szerint az Európai Unió decemberben oldja fel az első szankciókat Iránnal szemben. Ennek érdekében az uniós külügyminiszterek „néhány héten belül" összeülnek.