Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzésen a „huszonnégyesek”

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2013. november 26. 14:22

Tíznapos hegyi kiképzésen és harcászati gyakorlaton vettek részt a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának katonái Csobánkán, az MH Altiszti Akadémia gyakorlóterén.

1595963455

A hegyi kiképzés ünnepélyes sorakozóval kezdődött


Az előkészítő részleg november 10-én, a főerők egy nappal később érkeztek a helyszínre, ahol azonnal nekiláttak a feladatok végrehajtásának. A Kopár Hegyek 2013 elnevezésű gyakorlat ünnepélyes sorakozóval kezdődött – november 11. ugyanis a felderítők ünnepe, a fegyvernem védőszentje, Szent Márton napja. Az ünnep alkalmából a csobánkai táborban a debreceni „huszonnégyesektől" átvehette a fegyvernem egyik szimbólumát, a zöld színű barettsapkát a Nemzeti Közszolgálat Egyetemről érkezett 17 felderítő szakos honvéd tisztjelölt, akik a gyakorlat hegyi kiképzés részéhez csatlakoztak.

Külföldi résztvevő is voltak a gyakorlatnak. A felderítők évek óta cserekiképzési programban működnek együtt francia kollégáikkal, most a 3. Esterházy Huszárezred (Esterhazy-Houzards) tíz katonája csatlakozott a debreceniekhez.

1595963456

Hegyi kiképzés Csobánkán

Maga a gyakorlat két fő feladatból állt. Az első részben a hegyi kiképzésen volt a hangsúly. Erre a területre a zászlóalj kiképzési idejéből viszonylag kevés jut, ezért is fordítottak kiemelt figyelmet mind a tervezésre, mind a kivitelezésre. A gyakorlat során – amelyet a zászlóalj korábban már hegymászó kiképzést kapott katonái felügyeltek – a felderítők a franciákat is megismertették néhány ritkán alkalmazott elemmel.

A komplex harcászati gyakorlatot – amelyen mind a mélységi felderítők, mind a csapatfelderítő rajok részt vettek – kétszer 36 órában hajtották végre a „huszonnégyesek". A program fő célja az altisztek és a csoportparancsnokok képességeinek felmérése volt, önálló feladat-végrehajtás során, a tapasztalt állomány számára a „train the trainer" elvvel kombinálva. Az alegységek egymásnak is alájátszottak, különböző harci szituációkat modellezve. A gyakorlat során minden felderítő harcászati mozzanatot teszteltek a katonák, a kijuttatástól az „átszivárgáson" keresztül a kiemelésig. A csoportparancsnokok a „fiatalabb" altisztek közül kerültek ki, feladatukat a tapasztalt felderítők kontrollálása mellett hajtották végre.

1595963456

A katonák különböző harci szituációkat is modelleztek


Fotó: 24. BGFZ és Csehiné Sárkány Beáta szakaszvezető