Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hezbollah folytatja a harcot Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 16. 8:05

A Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője, Haszan Naszrallah november 14-én, csütörtökön megerősítette, hogy mozgalma továbbra is támogatni fogja Damaszkuszt a felkelőkkel szembeni harcban.

„Többször elmondtuk, hogy a Szíriában harcoló csapataink célja az, hogy megvédjék az országot, amely az Izraellel szembeni ellenállás vezéralakjának számít. Amíg ez fennáll, addig van alapja a szíriai jelenlétünknek" – mondta több tízezer híve előtt egy síita vallási ünnepen Bejrútban.

Naszrallah szerint azok, akik a Szíriából való kivonulást szabják meg a libanoni kormányalakítási tárgyalások előfeltételeként, nagyon jól tudják, hogy irreális követeléseket támasztanak a Hezbollahhal szemben.

Libanonban jelenleg a szíriai konfliktussal kapcsolatos politikai megosztottság miatt nincs kormány. A Hezbollah az egyetlen libanoni párt, amely hatalmas fegyverkészlettel rendelkezik. A tömörülés célja saját bevallása szerint a szíriai rezsim ellen harcoló szunnita szélsőségesekkel szembeni fellépés, akik a síitákat és a keresztényeket fenyegetik.

Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a Hezbollah segítségével sikerült fordítania a hadiszerencsén idén nyáron, amikor visszafoglalta a felkelőktől a stratégiai jelentőségű Kuszeir városát.

Naszrallahot hívei legtöbbször csak kivetítőn láthatják, de az utóbbi két napban már kétszer jelent meg nyilvános rendezvényen a síiták egyik legfontosabb ünnepének, az asúrának az alkalmával, amelynek során Mohamed unokájának és Ali fiának, Huszeinnek a meggyilkolására emlékeznek.