Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jemeni elnök elutasította az al-Kaida fegyverszüneti ajánlatát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 6. 11:05

A jemeni elnök elutasította az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szárnyának fegyverszüneti ajánlatát, amelyet vallási és törzsi vezetők kezdeményeztek békekötés céljából.

A terrorcsoport kommünikéjével egy napon történt, hogy egy neki tulajdonított pokolgépes merényletben megölték a jemeni hadsereg segédcsapatainak 12 tagját Loder városban. Loder a déli Abján tartományban van, amelynek több helységét – köztük székhelyét, Zindzsibárt – egy éven át az AQAP tartotta ellenőrzése alatt, mígnem a hadsereg tavaly júniusban visszafoglalta azokat.

Az AQAP hétfői közleményében megerősítette, hogy egyoldalúan aláírta a tervezetet.
Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) hétfőn tett fel iszlamista honlapokra egy közleményt, amely szerint kudarcba fulladt a kormánnyal két hónappal ezelőtt – nyolc törzsi, illetve vallási vezető közvetítésével kezdett – tárgyalássorozata egy esetleges tűzszünetről. A közvetítők már február 5-én közleményben bejelentették, hogy tevékenységüknek nincs tovább értelme. Mint írták, a kudarc oka az volt, hogy bár Nászer al-Vahisi, az AQAP vezetője elfogadta, sőt kézjegyével is ellátta a kéthónapos fegyverszünetre vonatkozó megállapodástervezetet, Hádi elnök elutasította azt.

Abed Rabbo Manszúr Hádi ragaszkodik ahhoz, hogy a szélsőségesek előbb letegyék a fegyvert, tartsanak bűnbánatot, és adják fel szélsőséges ideológiájukat – közölte az AFP-vel kedden a biztonsági szolgálatok egyik tisztségviselője, aki neve elhallgatását kérte.