Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világszínvonal

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. március 6. 12:10

Különleges körülmények közepette végzett különleges feladatok ellátásához, értelemszerűen, különleges katonákra, felszerelésre és fegyverzetre van szükség. Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj szerencsére rendelkezik kiválóan felkészített katonákkal, a huszonegyedik századi hadviselés követelményeinek megfelelő felszereléssel és fegyverzettel is.

1595950508
Az Amerikai Egyesült Államok kormányának és hadseregének anyagi, módszertani és kiképzési támogatásával alig hat esztendeje létrehozott magyar különleges műveleti zászlóalj ma már széles körű szövetségesi elismerést élvez: csoportjaik hosszú ideje professzionális szinten ténykednek Afganisztánban. E kiemelkedő szolgálatellátás egyik alapfeltétele a profi fegyverzet, amely – nem véletlenül –, többségében amerikai gyártású. Ennek két oka is van: egyrészt több hadműveleti területen, háborúkban is kipróbált és bevált fegyverekről beszélhetünk, másrészt pedig a magyar különleges műveleti csoportok Afganisztánban amerikai társaikkal közösen teljesítenek szolgálatot, így a szó szoros értelmében életmentő igény az azonos, illetve kompatibilis fegyverek és lőszerek használata. Cikkünkben – a teljesség igénye nélkül – a „Bercsényi" alapvető fegyvereit mutatjuk be.

A csoportok katonáinak legfontosabb egyéni fegyvere az M4 A1-es gépkarabély. Az 5,56×40 mm-es NATO-lőszerrel működő fegyver gyakorlati tűzgyorsasága 750–900 lövés percenként. A súlya, a harminc lőszert magában foglaló szekrénytárral együtt, 3,1 kilogramm, ötszáz méterig gyakorlatilag pontlövő fegyver, e felett pedig területtüzet tud lőni. Tartozékai között megtalálható az ACOG típusú, négyszeres nagyítású optikai irányzék, a puskalámpa, valamint a PAC2 lézerirányzék, amelyet a katonák az éjjellátó készülékükkel együtt használnak.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 8-án, pénteken megjelenő számában!)