Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai beavatkozás támogatását kérte a BT-től a jemeni elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 25. 22:09

A jemeni katonai beavatkozás támogatására kérte március 24-én, kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsát a jemeni elnök, hogy megfékezze a síita húszi lázadók előrenyomulását.

Abed Rabbo Manszúr Hádi a BT-nek küldött levelében arra kérte a testületet, határozatban engedélyezze a Jemennek „segíteni kívánó országoknak, hogy bármifajta eszközzel nyújtsanak azonnali segítséget a legitim jemeni hatalomnak, hogy megvédjék Jement és megfékezzék a húszik agresszióját".

Előző nap a jemeni elnök nevében a polgárháborúba süllyedő ország külügyminisztere, Rijád Jaszin katonai beavatkozásra szólította fel a Perzsa-öböl menti államokat.

Az ENSZ BT vasárnapi rendkívüli ülésén támogatásáról biztosította nyilatkozatában Manszúr Hádit, elítélte a húszi lázadók területfoglalását, visszavonulásra szólította őket, és az ellenségeskedés megszüntetésére szólított fel.

Jemenben síita húszi fegyveresek tavaly szeptemberben megszállták a fővárost, és a múlt hónapban lemondásra kényszerítették az államfőt, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik, és az elmúlt napokban tovább súlyosbodott a fegyveres konfliktus.

Ádenben Manszúr Hádi államfő ideiglenes elnöki palotáját azonosítatlan harci gépek támadták pénteken. Szanaában síita mecsetek ellen elkövetett merényletekben pedig 140 ember vesztette életét. Vasárnap a húszik és az Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni elnökhöz hű milíciák betörtek az Áden közelében lévő Taizz városába, és előbb a repülőteret és egy katonai támaszpontot, majd az egész települést ellenőrzésük alá vonták.

Hádi február 21-én Ádenbe menekült és a Perzsa-(Arab-)öböl menti országok támogatásával új hatalmi bázist alakított ki. Szombati tévébeszédében az elnök a fővárosból való kivonulásra és az alkotmányos rend helyreállítására szólította fel a húszikat. A lázadók viszont fegyverbe szólították a lakosságot az elnökhöz hű erők elleni fellépésre.