Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormány kedvezően fogadta, az ellenzék elutasította Brahimi béketervét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 1. 18:16

A szíriai kormány december 31-én, hétfőn közölte, hogy kedvezően fogad minden olyan kezdeményezést, amely a konfliktus párbeszéd útján történő rendezésére irányul. A nyilatkozat válasznak tekinthető arra a béketervre, amelyet Lahdar Brahimivel, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottjával hoznak összefüggésbe

„A kormány támogatja a nemzeti megbékélés tervét, és kedvezően fogad minden regionális vagy nemzetközi kezdeményezést, amely a válság párbeszéd és békés eszközök útján megvalósítandó, a szíriai belügyekbe történő külső beavatkozás nélküli rendezésére irányul" – jelentette ki Vael Nadír al-Halaki szíriai kormányfő parlamenti felszólalásában, amelyet az állami televízió is közvetített.

Brahimi részleteiben nem ismert béketerve a Genfi Nyilatkozaton alapuló politikai megoldást javasol, tűzszünetet és egy átmeneti kormány felállítását irányozza elő későbbi parlamenti és elnökválasztások megrendezésével. Az úgynevezett szíriai akciócsoport június 30-i genfi megállapodása azonban nem szól Bassár el-Aszad távozásáról, amelyet a szíriai ellenzék a tárgyalások megkezdése nélkülözhetetlen előfeltételének tart.

A Szíriai Nemzeti Tanács hétfőre virradóra kiadott nyilatkozatában éppen ezért bírálta Brahimi béketervét, amely szerint az átmeneti kormányban helyet kapnának az Aszad-rezsim képviselői is. „Aszad szemszögéből a kezdeményezések és a párbeszéd a gyengeség jelei, legitimitásának bizonyítékai" – szögezték le a nyilatkozatban.

Ezért – írták – a békekezdeményezéseket mindig újabb mészárlások követik.

Az országban nem csillapodik az erőszak: szíriai emberi jogi megfigyelők szerint vasárnap 150 ember veszítette életét, köztük a kormánycsapatok 41 katonája.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának hétfői jelentése szerint Damaszkusz egyik negyedében mintegy 30 holttestre bukkantak, amelyek a kínzás nyomait viselték, olyan mértékben, hogy egyelőre nem is lehetett azonosítani őket.

Az egyik szíriai fegyveres ellenzéki szervezet szerint az újabb gyilkosságokat minden bizonnyal a rezsimhez hű milíciák hajtották végre.

A kormányerők hétfőn megakadályozták, hogy egy fegyveres csoport Jordánia felől behatoljon az országba.

A SANA szíriai hírügynökség jelentése szerint a katonák több fegyverest megöltek és megsebesítettek, és nagy mennyiségű fegyvert zsákmányoltak, köztük izraeli gyártmányúakat, amelyeket a dél-szíriai Deraa tartományban harcoló kormányellenes felkelőknek szántak.

A rezsimhez közel álló, al-Vatan című szíriai lap hétfőn arról adott hírt, hogy a kormányerők megakadályoztak egy fegyveres csoportot abban, hogy beszivárogjon az Aleppó melletti katonai repülőtérre. Több személyt őrizetbe vettek, köztük négy török pilótát. Erről a lap további részleteket nem közölt, csupán annyit, hogy ez Törökország közvetlen beavatkozásának bizonyítéka.