Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lázadók leteszik a fegyvert, ha a kormányerők is ezt teszik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 4. 19:17

Az oroszbarát lázadók készek letenni a fegyvert Kelet-Ukrajnában, ha az ukrán kormányerők is így tesznek – mondta szeptember 3-án, szerdán Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke.

A Russia Today orosz állami televízió hírportáljának jelentése szerint a donyecki szakadár terület vezetője kifejtette azt is: ehhez Kijevnek meg kell szereznie a kormány oldalán harcoló irreguláris erőknek – így a Jobboldali Szektor önkéntes zászlóaljainak -, akárcsak a zsoldosoknak is a beleegyezését.

Zaharcsenko ugyanakkor hozzátette: ezek az erők korábban szabotálták a már meglévő egyezségeket. Úgy vélte: a lázadók legutóbbi harci sikerei megnövelik az esélyét annak, hogy sikerüljön megegyezésre bírni Petro Porosenko elnök kormányát.

Miroszlav Rudenko, a Donyec-medence úgynevezett népfelkelőinek parancsnoka a nap folyamán már hasonlóan reagált az orosz államfő béketervére. Kijelentette, hogy a Donyec-medencei felkelők készek felhagyni a harci cselekményekkel, ha Kijev visszavonja csapatait a lakott településektől, vagy ami még jobb, a „donyecki népköztársaság" egész területéről. Azt mondta: az ukrán csapatok visszavonása esetén „nem lesz semmi értelme a konfliktus erőszakos megoldásának, és akkor, természetesen nem fogunk harcolni". A délkelet-ukrajnai felkelővezér azt is lehetségesnek tartotta, hogy a szembenálló felek kicseréljék egymással minden foglyukat.