Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szeged második világháborús amerikai bombázásáról nyílt kiállítás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 4. 20:23

Szeged hetven éve befejeződött, második világháborús amerikai bombázásáról nyílt kiállítás szeptember 3-án, szerdán a Móra Ferenc Múzeumban.

A tárlat nem csak az áldozatoknak állít emléket, de a jövő békéjét is szolgálja – mondta a megnyitón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
A kiállítás látogatói a lebombázott szegedi épületek, közterületek fotóit látva, az áldozatok között ismert szegedi családok tagjainak neveit olvasva érveket gyűjthetnek ahhoz, a háború miért nem megoldás semmire, s miért mindig a békét kell szolgálni – fogalmazott a politikus.

Haág Zalán önkormányzati képviselő elmondta, hogy 1944. június 2-től szeptemberig hat légitámadás érte a várost, az angolszász repülők bombái 146 ember életét oltották ki és nagyon sokan megsérültek. Hetven esztendeje bombatámadás rombolta le a város 1858 óta álló vasúti hídját – amely a mai napig nem épült újjá –, és találatot kapott többek között a Móra Ferenc Múzeum épülete is.
A bombázások okozta károkat a légoltalmi szolgálat csaknem ezer munkatársa és több száz önkéntese igyekezett mérsékelni – tette hozzá a politikus.

A Kultúrpalota egyik földszinti termében november elejéig látható a lebombázott vasúti híd egyik síndarabja, melyet a Tiszából emeltek ki, emellett több tárgyi emlék is szemlélteti a pusztításokat. Bemutatják egy lezuhant amerikai repülőgép darabjait, valamint a veszteségeket szemléltető, megrendítő fotósorozatot, tablókat is.