Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nigéria több nemzetközi segítséget kér a Boko Haram elleni harcban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 4. 21:40

Több nemzetközi segítséget kér a Boko Haram iszlamista lázadók elleni harcban Nigéria és a vele szomszédos országok csoportja.

Aminu Wali nigériai külügyminiszter egy regionális csúcstalálkozót követően szeptember 3-án, szerdán Abujában azt mondta: benini, csádi, kameruni és nigeri kollégája is egyetértett azzal, hogy szorosabb együttműködés alá kell vonni a fegyvercsempészet és az erőszak terjedése elleni harcot. A külügyminiszterek egyúttal a nemzetközi közösséget is arra szólították fel, hogy fokozzák részvételüket a fegyvercsempészet elleni küzdelemben.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria többségében muzulmánok lakta északi részén. A szervezet 2009 óta becslések szerint több mint 10 ezer emberrel végzett, és félő, hogy tevékenysége a szomszédos Kamerunra is átterjed.

A nigériai biztonsági erők szerint a Boko Haram jobban felszerelt náluk, szakértők pedig úgy vélik, hogy a szélsőségesek Líbiából tettek szert fegyverekre, de zsákmányoltak is a nigériai kormányerőktől.