Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mali kormány megállapodott a lázadókkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 19. 15:40

Tíznapi tárgyalás után a mali kormány megállapodást kötött az ország északi részén erős tuareg lázadókkal arról, hogy lehetővé teszik a július 28-ra kiírt elnökválasztás zökkenőmentes lebonyolítását.

A Burkina Faso-i fővárosban, Vagaduguban aláírt fegyverszüneti egyezmény értelmében a felkelők által ellenőrzött Kidal városában is a mali biztonsági erők felügyelik majd a választásokat, s a lázadók nem bővítik tovább jelenlegi befolyási területüket.

A Burkina Faso-i közvetítéssel létrejött megállapodás kitér arra is, hogy a teljes fegyverletétel kérdésére visszatérnek, miután a választások nyomán létrejövő új mali állami vezetés „megfelelő és végleges békemegállapodást" ír alá a tuareg lázadókkal.

A június 18-i, keddi megállapodást történelmi lépésnek nevezte Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, egyúttal a végrehajtás brüsszeli támogatásáról biztosította Malit. A mali konfliktus lezárásban elért áttörést Laurent Fabius francia külügyminiszter és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is üdvözölte.

A 2012. márciusi katonai puccsot követően a nyugat-afrikai ország északi részét tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el, majd az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, saríját vezettek be az általuk ellenőrzött területeken, s hadjáratot indítottak az ország déli része és a főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország januári katonai intervenciója vetett véget.

A mali hadsereg segítségével a francia erők az ország északi, hegyvidéki részébe szorították vissza az iszlamistákat, de a hadsereg figyelmeztetése ellenére Kidal városába hagyták visszatérni az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) nevű tuareg lázadócsoport fegyvereseit.