Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Marshall-szigetek visszavonta a börtönviselt tábornok jelölését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 13. 20:13

A csendes-óceáni Marshall-szigetek visszavonta azt a szándékát, hogy egy börtönviselt, volt libanoni tábornok lássa el az ország képviseletét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetében (UNESCO) – közölték február 12-én, szerdán diplomáciai források.

Dzsamíl asz-Szajjed korábban négy évet töltött börtönben a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő ellen elkövetett pokolgépes merénylet ügyében folytatott nyomozás keretében.

„A Marshall-szigetek kormánya arról tájékoztatta az UNESCO-t és a nemzetközi szervezet székhelyének otthont adó Franciaországot, hogy visszavonja Szajjed jelölését" – mondta egy neve elhallgatását kérő diplomata.

A Le Figaro című francia napilap hétfői cikke szerint a szóban forgó poszt nyújtotta diplomáciai mentesség lehetővé tette volna Szajjed számára, hogy mentesüljön a 2005-ös Haríri-gyilkosság ügyében vizsgálódó különleges ENSZ-törvényszék (TSL) esetleges további eljárásai alól.

A Rafík Harírit szállító autóoszlop ellen 2005. február 14-én Bejrútban végrehajtott öngyilkos pokolgépes merényletben a miniszterelnökön kívül még 22 ember vesztette életét.

Egyes libanoni politikusok, köztük a meggyilkolt kormányfő fia, Szaad Haríri a libanoni politikát három évtizeden át uraló szomszédos Szíriát vádolták a terrorcselekmény megszervezésével. Az ENSZ vizsgálata ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy magas rangú szíriai biztonsági tiszteknek közük volt a terrorakcióhoz, Szíria azonban tagadja ezeket a vádakat.