Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO az Afganisztán utáni időkre készülve Európára összpontosít

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 3. 18:19

Ismét Európára összpontosít a NATO, ahogy végéhez közeledik az afganisztáni beavatkozás, az atlanti szövetség leghosszabb és legtávolibb háborúja, egyre szaporodnak a hadgyakorlatok a kontinensen, főként a legingatagabb régióban, a mediterrán térségben – emeli ki az AFP hírügynökség a „Ragyogó tengerész 13” elnevezésű gyakorlatról küldött szerdai beszámolójában.

Ez a hadgyakorlat hét év óta a NATO legnagyobb szabású tengeri manővere, amelyen szeptember 25-e óta 23 hadihajó és mintegy ötezer ember vesz részt . Október 6-ig lezártak egy nagy területet a Tirrén-tengeren, Szardíniától délre, hogy ott megteremtsék a válsághelyzetek körülményeit: klasszikus tengeri összecsapást, légi támadást, terrorcselekményt, mentőakciót.

A Cavour olasz repülőgép-hordozó hajó körül Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és Törökországból érkezett fregattok, rombolók, aknaszedő és tengeralattjáró-vadász hajók köröznek. A 28 tagállamból 12 ország vesz részt a manőverben.

„Az ilyen jellegű gyakorlatok elsőbbséget fognak kapni a következő években" – mondta Philip Breedlove amerikai tábornok, az szövetség európai erőinek főparancsnoka, aki a Cavour fedélzetéről szemléli meg a manővert. „Fel kell készülnünk arra ugyanis, hogy a fő katonai műveleteink véget érnek", főként az afganisztáni, amely a NATO 1949-es megalakulása óta a legnagyobb mértékben mozgósította a szövetséget.

Jelenleg mintegy százezer fő szolgál az atlanti szövetség égisze alatt Afganisztánban, Koszovóban, Törökországban (az esetleg átcsapó szíriai rakétákkal szembeni védelemre) és az Indiai-óceánon (a kalózkodás elleni harc céljából), s a tagországok haderői közötti kohézió „most a csúcson van" – mondta Breedlove. „De ha nem teszünk semmit, akkor ez a műveleti tempó idővel csökkeni fog" – figyelmeztetett.

Alexander Vershbow, a NATO főtitkár-helyettese is elismerte, hogy a szövetség most nem csökkentheti éberségét, főként a Földközi-tenger medencéjében, ahol az arab tavasz kezdete óta egymást érik a válságok. „Egyértelmű, hogy az e térségben tapasztalható mélyreható változások, felfordulások erősen aggasztják a szövetségeseket" – jegyezte meg.