Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO-tól kérhet segítséget Svédország az erdőtüzek oltásához

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2018. július 27. 19:15

A svéd kormány felhatalmazta a polgári védelmi ügynökséget, hogy segítséget kérjen a NATO-tól az erdőtüzek oltásához – mondta csütörtökön Stefan Löfven svéd miniszterelnök az SVT közszolgálati televíziónak.

„A kormány engedélyt adott a Polgári Kontingensekért felelős Svéd Ügynökségnek (MSB), hogy segítséget kérhessen a NATO békepartnerségi programjának tagállamaitól" – közölte Löfven a heti kormányülést követően. Svédország nem tagja a NATO-nak, de 1994-ben békepartnerségi szerződést írt alá vele.

Svédországban csütörtökön mintegy 25 ezer hektáron pusztít erdőtűz, amely eddig becslések szerint több mint 900 millió svéd koronás (28 milliárd 350 millió forintos) kárt okozott. A skandináv országban pusztító erdőtüzek részben olyan nehezen hozzáférhetők a tűzoltók számára, hogy a svéd légierő szerdán különleges bombát dobott le az egyik lángoló terület fölött a Trängslet lőtéren. A robbanás elvonta az oxigént, majd a lökéshullám következtében 100 méteres körzetben kialudtak a lángok – mondta Johan Szymanski, a mentőalakulatok szóvivője.

Az oltást nehezíti, hogy Svédországot rendkívüli hőség és szárazság sújtja. A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet (SMHI) szerint 260 éve a mostani volt a legmelegebb július. A meteorológiai szolgálat szerint a hétvégén hetek óta első alkalommal tartós esőzésekre lehet számítani, ami valamelyest enyhíthet a helyzeten.

Svédország a múlt héten az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának keretében kért segítséget. A szomszédos Norvégia tíz helikopterrel, Olaszország két speciális repülőgéppel, Lengyelország pedig 140 tűzoltóval támogatja a lángok megfékezésére irányuló erőfeszítéseket. Korábbi értesülések szerint Franciaország két tűzoltó-repülőgépet ígért a skandináv államnak.

A két olasz repülőgép közben visszatért Olaszországba karbantartásra. A polgári védelmi ügynökség később közölte: elfogadta Törökország ajánlatát egy tűzoltó repülőgépének bevetésére.