Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiváltságos érzés a fekete barettsapkát viselni

Szöveg: Szűcs László |  2018. július 28. 7:45

A harckocsizók napja alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést július 27-én, pénteken, Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. Az alakulat kötelékében szolgál a 11. Harckocsi-zászlóalj, a Magyar Honvédség egyetlen harckocsizó alegysége. A rendezvényen részt vett Schmidt Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) megbízott törzsfőnöke is, valamint eljöttek a ma már nyugállományú, egykori harckocsizó katonák is.

Az állománygyűlésen felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök a fegyvernemi nap alkalmából írt közös levelét. „A történelem során bebizonyosodott, hogy a magyar harckocsizók felkészültség, szakmai tudás tekintetében nem maradnak el szövetségeseink mögött" – írták. Mint fogalmaztak: „a Magyar Honvédség a Zrínyi 2026 elindításával az utóbbi 25 év legnagyobb fejlesztési programját kezdte, amely a katonák egyéni felszerelésének, harctéri fegyverzetének fejlesztését tűzte ki célul, amelybe az önök által annyira szeretett harckocsi is beletartozik."

1599190916

Ünnepi köszöntőjében Schmidt Zoltán dandártábornok, az MH ÖHP megbízott törzsfőnöke úgy fogalmazott, hogy minden év júliusában egy nap a harckocsizóké, amikor lehetőség van az e fegyvernemnél szolgálatot teljesítő katonák munkáját megköszönni. Július 25-e, Szent Kristóf, az „úton járók" patrónusának, az „útra kelők" védelmezőjének napja, méltó alkalom az ünneplésre, hiszen a páncélozott eszközök létrejöttével az alakulatok harckocsizó állománya előszeretettel helyezte magát Szent Kristóf oltalma alá.

„A harckocsi komplexitása miatt a legmodernebb kihívásoknak is képes megfelelni. A modern hadviselést meghatározó képességek olyan kombinációját birtokolja, amelyek kiképzett, hozzáértő kezelőszemélyzettel, a hagyományos és a nem hagyományos katonai műveletekben vagy akár az új generációs hadviselésben is nélkülözhetetlen, hatékony fegyverrendszeré teszik" – mondta Schmidt dandártábornok, hozzátéve: a magyar harckocsizó fegyvernem az elmúlt 82 évben jelentős utat tett meg. A tatai dandár 11. Harckocsi-zászlóalja – 2011-es megalakulása óta – mára egy jól szervezett, kiképzett alegységgé fejlődött. A tatai harckocsizók „aktív, munkával teli évet tudhatnak maguk mögött. Helytálltak a kiképzési rendezvényeken, a gyakorlatokon és a határ menti feladatokban is." S ez az elvárás a jövőben sem változik.

1599190916

Az MH ÖHP megbízott törzsfőnöke úgy fogalmazott, hogy a zászlóalj – az ország egyetlen harckocsizó alegységeként – kötelességének érzi a hagyományok ápolását, a megemlékezést; ezáltal méltóvá kíván válni az elődök örökségéhez.

„A Magyar Honvédség életében egy történelmi jelentőségű korszak kezdődött el. Valójában most nyílik arra reális lehetőség, hogy egy átfogó program megvalósításával a tárca és a Magyar Honvédség haderőfejlesztési célkitűzéseit elérjük. Ez a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program néven ismert terv. (…) Ez a széles spektrumú fejlesztési program két fő pilléren nyugszik, a honvédelmi és haderőfejlesztési ágazati részegységekből, azokon belül részprogramokból épül fel. A honvédelmi program keretén belül az egyik legfontosabb célkitűzés a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses állománya feltöltöttségének növelése, az állomány megtartása, ezzel egyidejűleg kiemelt feladat a tartalékos rendszer átfogó megújítása. A haderőfejlesztési szakterületen belül a fejlesztési és modernizációs folyamatok érintik a légierő, a szárazföldi csapatok, a katonai egészségügy, valamint a vezetési rendszerek megújítását, korszerűsítését egyaránt. A beszerzések már megkezdődtek. Eddig is számos új eszközt tudtunk már átadni a katonáink számára, így kézzelfoghatóan érezhetik a változást a saját életükben és a Magyar Honvédség életében. Ez a jövőben is folytatódni fog" – mondta Schmidt Zoltán dandártábornok.

1599190917

Az ünnepi állománygyűlés végén Schmidt Zoltán dandártábornok, Sipos Antal ezredes, a tatai dandár megbízott parancsnoka, Bakos Sándor alezredes, a Komárom-Esztergom megyei Védelmi Bizottság titkára, valamint Juhász Zoltán alezredes, a harckocsi-zászlóalj parancsnoka elismeréseket adott át. Sárközi József nyugállományú alezredes, a tatai Honvéd Bajtársi Klub elnöke pedig emléklapot adományozott a 11. Harckocsi-zászlóalj parancsnokának.

Juhász Zoltán alezredes a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: mivel jelenleg kevés harckocsizó szolgál a Magyar Honvédségben, kiváltságos érzés a fekete barettsapkát viselni. Hozzátette: a hadseregben dolgozó harckocsizók napi szinten kapcsolatban állnak egymással, a ma már nyugállományú bajtársakkal pedig a mostanihoz hasonló rendezvényeken rendszeresen találkoznak.

1599190917

Fotó: a szerző felvételei