Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni hadsereg 14 ezer fiatalt soroz be Vazirisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 7. 16:11

A következő öt évben 14 ezer fiatalt soroznak be a pakisztáni hadseregbe az Afganisztánnal határos törzsi régióból, a tálibok fellegvárának számító Vazirisztánból – jelentette be október 6-án, hétfőn az ázsiai ország vezérkari főnöke.

Rahíl Sarif tábornok azt mondta, hogy az utóbbi években történt harci cselekmények és katonai műveletek igen súlyosan érintették az ott élőket, sokan elvesztették állásukat, és a hadsereg június közepén indított offenzívája óta közel egymillióan kényszerültek otthonuk elhagyására Észak-Vazirisztánban. Hozzátette: a pakisztáni tálib mozgalom bölcsőjének számító Dél-Vazirisztánban már hatodik éve folynak katonai műveletek és az országrészből kitelepítettek közül sokan továbbra sem tudtak újra beilleszkedni a pakisztáni társadalomba.

Sarif tábornok a vazirisztáni régióban tett hétfői látogatása alkalmával a térség fiataljainak támogatását célzó csomagról tett bejelentést. Ennek részeként 14 ezer újoncot vesznek fel a hadseregbe, közülük ezret a következő fél év során. A vezérkari főnök ezenkívül 1500 gyereknek ígért ingyenes tanszert a hadsereg által fenntartott iskolákban.

A tábornok hangsúlyozta: a régió fejlődése és virágzása lehetőséget teremt majd a helyiek számára, valamint hozzájárul a békés Pakisztánhoz. Mint mondta, a hadsereg és a pakisztáni nép által mutatott elkötelezettség alapján nem fér kétség ahhoz, hogy „országunkból örökre ki fogjuk irtani az elrákosodott daganathoz hasonlóan burjánzó terrorizmust".

A pakisztáni hadsereg június közepén nagyszabású tálibellenes offenzívát indított a Tehrik-e Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib ernyőszervezet és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő szövetségesei ellen Észak-Vazirisztánban, és a katonaság közlése szerint szeptember elején már 975-re emelkedett az offenzíva tálib halottjainak száma.