Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százmilliós éves megtakarítás

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. október 7. 16:15

Energiahatékony és környezetbarát az a korszerű fűtési komplexum, amelyet október 7-én adott át Budapesten, az MH Egészségügyi Központban a honvédelmi miniszter és Budapest főpolgármestere.

1595980248

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Tarlós István, Budapest főpolgármestere jelenlétében adták át az MH Egészségügyi Központ fűtését és hűtését szolgáló csatornahő-hasznosítási rendszert október 7-én, kedden. A Honvédkórház Róbert Károly körúti épületegyüttesének fejlesztése érdekében a rendszer révén szennyvíz-hő energiát hasznosítanak, amely alternatív megoldásként korszerűbb hőellátási rendszert eredményez: a HM EI Zrt. fűtésrendszer-átalakító beruházásával olyan technológiai lehetőséget használt ki, amely kevésbé terheli a környezetet a ma elterjedt megoldásoknál, rendkívül energiahatékony, és így olcsóbb is. A beruházás összköltsége 734 millió forint volt, és éves szinten 102 millió forintot lehet megtakarítani általa.

1595980248

Hende Csaba beszédében kiemelte: a Honvédkórház a magyar egészségügy egyik zászlóshajója, és a keletkezett, hosszabb távon milliárdos nagyságrendű megtakarítást a betegek gyógyítására, a feladatok ellátására lehet majd fordítani. A kórház emellett a hazai kritikus infrastruktúra egyik kulcsfontosságú eleme is, vagyis lényeges, hogy a lehetőségek határaiig független legyen a külső energiaforrásoktól is. A szóban forgó rendszernek tehát – amely a fűtés mellett hűtésre is alkalmas – komoly biztonsági jelentősége is van. A miniszter hangsúlyozta: megújuló energiaforrásról van szó, és a működés során természetesen semmiféle károsanyag-kibocsátás nem történik.

Tarlós István elmondta: napjainkban, a fogyatkozó energiaforrások korában mindig új megoldásokat kell találni a fenyegető problémák elhárítása céljából, jelen esetben pedig abszolút innovatív újdonságról beszélhetünk. Sokáig senki sem gondolt rá, hogy a szennyvíz is felhasználható: a hasonló rendszerek kiépítése főként ott előnyös, ahol nagy kapacitásra van szükség. A most átadott rendszer mintegy 11 ezer köbméternyi szennyvíz energiáját használja fel, és a beruházás kevesebb mint tíz év alatt megtérül.

1595980248

Hende Csaba és Tarlós István egyaránt említést tett a honvédelmi tárca és a honvédség, illetve Budapest eredményes közös tevékenységéről: a miniszter kiemelkedő példaként említette erre a tavalyi dunai árvíz kapcsán megvalósult összefogást.

Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos, illetve Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka szintén méltatta a most átadott beruházást. A főpolgármester jelképesen kulcsot adott át Hende Csabának a megvalósult projekt kapcsán.

1595980248

A Honvédkórház esetében a projekt megvalósításával az üvegházhatást okozó gázok éves kibocsátása 528 tonnával csökken. A rendszer zárt, tehát sem szagszennyezés, sem veszélyes hulladék nem keletkezik a helyszínen, a gyorsan kivitelezhető technológia várható élettartama pedig legalább tizennyolc év, és egyes elemek menet közben is megújíthatók, lecserélhetők. A működést korszerű szoftveres felügyelet ellenőrzi. A rendszer egyedi kialakítású fődarabjai – így a szennyvízszűrő, a hőcserélő és a tárolótartályok – magyarországi gyártásúak.

1595980249

Fotó: Galovtsik Gábor