Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni hadsereg elfogott egy magas rangú tálib vezetőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 17. 10:13

A pakisztáni hadsereg elfogott egy magas rangú tálib vezetőt, Adnan Rasidot – közölték július 15-én, kedden pakisztáni biztonsági források. Rasid próbálta meg felrobbantani 2003-ban Pervez Musaraff akkori pakisztáni elnököt.

A tálib vezetőt még pénteken fogták el Pakisztán hegyes-völgyes északnyugati, Afganisztánnal határos részén egy házban, amelyben a családjával élt. A férfi ellenállt, és a tűzharcban megsebesült. Ő az első magas rangú tálib parancsnok, akit a pakisztáni hadsereg elfogott azóta, hogy júniusban nagyszabású katonai offenzívát indított a tálibok uralta Észak-Vazirisztánban.

A hadsereg fogadkozik, hogy kifüstöli a tálib felkelőket kulcsfontosságú erősségeikből. Helyi lakosok szerint azonban a harcosok legtöbbje már jóval azelőtt odébbállt, hogy a hadsereg szárazföldi alakulatai is megkezdték benyomulásukat a területre a légierő több hetes, előkészítő csapássorozata után.

Rasid lakhelyének közelében élők beszámoltak olyan röplapokról, amelyek szövege szerint Rasid elfogásáért helyi tálib vezetők okolhatók, és ellenük bosszút esküsznek a röplapok szövegezői.

Rasid harmincas éveinek derekán járhat. Egykor a légierő tisztje volt. Öngyilkos robbantásos merényletre készült, amikor elfogták és lecsukták. A börtönből 2012-ben szökéssel szabadult négyszáz rabtársával együtt. Ő volt – állítása szerint – annak a 2013-as tömeges szöktetésnek is a szellemi atyja, amely során 250 bebörtönzött – köztük sok katonatiszt – nyerte vissza szabadságát.