Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Pentagon felfüggesztette a katonai eszközök Pakisztánon át történő kivonását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 4. 17:44

A Pentagon felfüggesztette a katonai eszközök kivonását Afganisztánból Pakisztán területén át amiatt, hogy az amerikai dróntámadások elleni tiltakozások veszélyeztetik a teherautósofőrök biztonságát.

Mark Wright, a védelmi tárca szóvivője helyi idő szerint december 3-án, kedden közölte, hogy az amerikai hadsereg egyelőre nem fogja használni a hadfelszerelések szállítására a pakisztáni tranzitútvonalat az afgán határon fekvő Torkham határvárostól Karacsiig. A szóvivő szerint a helyi lakosok tiltakoznak a Pakisztán területén végrehajtott amerikai dróntámadások ellen, és veszélyeztetik a teherautósofőrök biztonságát – mondta Wright.

A szóban forgó útvonalon vonják ki Afganisztánból az amerikai hadfelszerelések mintegy hatvan százalékát.

Az Egyesült Államok a jövő év végéig vissza akarja vonni katonáit és hadfelszerelését Afganisztánból, és csak legfeljebb tízezer katona marad az ázsiai országban az afgán hadseregnek és biztonsági erőknek nyújtandó segítség végett.

Iszlámábád korábban majdnem hét hónapon át, 2011 novemberétől 2012 júniusáig tiltotta a nemzetközi afganisztáni biztonsági erő (ISAF) számára az utánpótlást szállító konvojok áthaladását ezen az útvonalon, miután egy amerikai légicsapásban meghalt 24 pakisztáni katona. Iszlámábád hivatalos bocsánatkérést követelt, de az Egyesült Államok sokáig elzárkózott ettől. Ez idő alatt az Egyesült Államoknak Közép-Ázsián, illetve Oroszországon keresztül kellett sokkal drágábban eljuttatnia az utánpótlást csapatainak Afganisztánba.

Jelen pillanatban még közel 46 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban a korábbi százezerhez képest, és a számuk a jövő év elejére várhatóan 34 ezerre csökken. A kivonulás során mintegy 50 ezer járművet és százezer hatméteres konténert szállítanak el Afganisztánból.