Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A politikai tárgyalások folytatását sürgette a francia elnök és az ENSZ-főtitkár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 16. 18:33

Az egyiptomi összecsapások befejezését és a politikai tárgyalások folytatását sürgette július 15-én, hétfőn Francois Hollande francia elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár párizsi megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatójukon.

„Kifejeztem aggodalmunkat és azt a szándékunkat, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy egy politikai folyamattal lehetővé váljon a választások megrendezése és valamennyi érdekelt párt összefogása" – mondta a francia elnök az egyiptomi helyzetről, miután hivatalában fogadta az ENSZ-főtitkárt.
Hozzátette: „El kell kerülni az összecsapásokat, lehetővé kell tenni a rend helyreállítását, mégpedig az alkotmányos rendét, mégpedig úgy, hogy a lehető leghamarabb politikai megoldás szülessen".

Ban Ki Mun megerősítette, hogy nem lehet szó bosszúról vagy valamelyik párt, vagy fontos közösség kizárásáról Egyiptomban, valamint aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Mohamed Murszi elnök megbuktatása óta letartóztatják a Muzulmán Testvériség tagjait.
„Kritikus fordulóponthoz érkeztünk. Elengedhetetlen, hogy minden egyiptomi az alkotmányos rend és a demokratikus kormányzás békés visszatérésén munkálkodjon" – tette hozzá. Ehhez szerinte „az egyiptomi népnek magának kell meghatároznia az utat az ország nagyon sokszínű politikai nézeteinek tiszteletben tartásával".
„Fontos, hogy az egyiptomi hatóságok minden pártot bevonjanak a jelenlegi helyzet kezelésébe. Minden pártot be kell vonniuk, kivétel nélkül" – hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár.