Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szélsőségesek lelőtték az iraki hadsereg egyik helikopterét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 14. 12:18

Lelőtték az iraki hadsereg egyik helikopterét december 13-án, szombaton az Iszlám Állam fegyveresei, a jármű két pilótája életét vesztette.

A támadás élénk aggodalmat kelt amiatt, hogy szélsőségesek akár az amerikai vezetés alatt álló szövetséges harci gépeket is képesek megsemmisíteni.

A helikopter a fővárostól, Bagdadtól 95 kilométerre, a síiták szent városában, Szamarrában zuhant le.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint vállról indítható rakétával lőtték le a EC635-ös típusú helikoptert a település külterületén.

Az EC635-öst az Airbus csoport alá tartozó Airbus Helicopters, régebbi nevén Eurocopter gyártja. Ez a típus utasok szállítására, felderítésre és harci feladatok végrehajtására is alkalmas.

Az Iszlám Állam fegyveresei idén októberben két helikoptert lőttek le Baidizsinál.

Szakértők attól tartanak, hogy a lázadók nyáron az iraki és szíriai hadsereg támaszpontjai elleni támadások alkalmával olyan föld-levegő rakétákat szereztek, amelyekkel képesek megsemmisíteni repülőgépeket.

Több európai utasszállító társaság, mint a Virgin Atlantic, a KLM, az Air France, az amerikai Delta Air Lines, továbbá a dubaji székhelyű Emirates a nyáron módosította kereskedelmi járatai útvonalát, hogy elkerüljék az iraki légteret.