Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszabású logisztikai gyakorlatot rendez jövőre Magyarország

Szöveg: Szalontai László okl. mk. alezredes |  2014. december 14. 13:21

A napokban aláírták a 2015. június 8−19. között, több mint 20 ország 1700 katonája és 600 technikai eszköze részvételével Magyarországon megrendezendő Capable Logistician 2015 elnevezésű logisztikai interoperabilitási és szabványosítási gyakorlatról szóló egyetértési megállapodást.

A megállapodást a Cseh Köztársaság nevében a prágai székhelyű Többnemzeti Logisztikai Koordinációs Központ igazgatója, Jan Husak ezredes, hazánk részéről pedig dr. Pogácsás Imre dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke írta alá Budapesten.

A NATO által kiemeltnek minősített kiképzési esemény célja a szövetségi kollektív logisztikai célkitűzéseinek, doktrínáinak gyakorlatban történő alkalmazása, tesztelése, illetve a visegrádi országok haderejéből kialakított EU-harccsoport logisztikai és egyéb elemeinek vizsgálata, minősítése.

1595984450

Az alapvetően NATO-elvek szerint végrehajtandó gyakorlaton felállítják, gyakorolják és értékelik az Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokságát − mely képesség révén a résztvevő tag- és partnerországok kifejezik kapcsolódási szándékukat a NATO által ugyancsak 2015-ben megrendezendő Trident Juncture 2015 nevű gyakorlathoz.

A Capable Logistician gyakorlat házigazdájaként a Magyar Honvédség kettős szerepet lát el. Egyfelől részt vesz a gyakorlat végrehajtásában, ugyanakkor befogadó nemzeti támogatást és valós biztosítást nyújt a részt vevő nemzetközi erők számára.

A gyakorlat nemzetközi szakmai koordinációját, valamint a végrehajtás irányítását a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség, illetve az MH Összhaderőnemi Parancsnokság végzi − együttműködésben az érintett HM- és MH-szervekkel.

1595984450