Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szenegáli hadsereg bevonult Gambiába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 21. 10:53

Szenegáli katonák lépték át a gambiai határt január 19-én csütörtökön, hogy biztosítsák a hatalomátadást a decemberi gambiai választások eredményének megfelelően.

A nigériai hadsereg nem sokkal korábban helyezte kilátásba, hogy katonákat vezényel Gambiába a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) egy koalíciójának keretein belül. A nigériai hadsereg egységeinek célja Gambia népének védelme és a regionális béke, biztonság fenntartása – tette hozzá a katonaság.

Yahya Jammeh gambiai elnök mandátuma szerda éjfélkor járt le, és a szomszédos országok felszólítása ellenére sem adta át a hatalmat az elnökválasztás győztesének, Adama Barrow-nak.

Barrow-t csütörtök délután iktatták be hivatalába Gambia dakari nagykövetségén. A tavaly decemberi választás győztese beiktatási beszédében felszólította országának katonáit, hogy maradjanak a laktanyákban. Emellett a választási eredményre utalva arra kérte az ECOWAS-t, az Afrikai Uniót, valamint az ENSZ-t, hogy támogassák Gambia kormányát és népét az akaratuk teljesítésében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön „teljes támogatásáról" biztosította az ECOWAS-t a hatalomátadás „elsődlegesen politikai úton" megvalósuló biztosításában. António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön telefonon beszélt Barrowval, s tudatta vele, hogy a világszervezet egyöntetűen mellette áll. Guterres egyúttal méltatta az ECOWAS „történelmi jelentőségű döntését", hogy az ENSZ BT egyhangú támogatásával helyreállítsák a jogállamiságot, és érvényt szerezzenek a népakaratnak a kicsiny nyugat-afrikai országban.

Az ECOWAS-nak nincs szüksége az ENSZ-testület felhatalmazására a katonai beavatkozáshoz, mert Barrow kérte a segítséget a nyugat-afrikai szervezettől.

Szenegálba – amely Gambia egyetlen szárazföldi szomszédja – Nigéria és Ghána is katonákat vezényelt az utóbbi napokban, hogy készenlétben álljanak arra az esetre, ha katonai beavatkozásra lenne szükség a hatalomátadás biztosításához.

Gambiai biztonsági források azt közölték, hogy a hadsereg és a rendőrség vezetői az új államfőt támogatják. Szerda este a gambiai vezérkari főnök kijelentette, hogy emberei nem fognak harci cselekményekbe bonyolódni a beavatkozó fegyveres erőkkel.