Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szír ellenzék nem tárgyal a kormánnyal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 1. 20:22

A szíriai ellenzék Nyugattal szövetséges irányzata nem tárgyal a kormánnyal, amíg fölül nem kerekedik a csatatéren – jelentette ki július 31-én, szerdán a több szervezetet tömörítő csoportosulás vezetője.

Ahmed al-Dzsarba, a Szíriai Nemzeti Koalíció elnöke elismerte, hogy az utóbbi időben a damaszkuszi rendszer jelentős előnyre tett szert több fronton a felkelőkkel szemben, de azt mondta a katari hírügynökségnek, hogy újjászervezik erőiket, és pár héten belül visszanyerik az elvesztett pozíciókat.

„Nem megyünk el semmiféle tárgyalásra, amíg a Szabad Szíriai Hadsereg ugyanolyan erős és összetartó nem lesz, mint nyolc hónappal ezelőtt" – hangsúlyozta.

A tárgyalásokat az egy évvel ezelőtt kidolgozott béketervről az Egyesült Államok és Oroszország szorgalmazza, és már júniusban meg szerette volna szervezni Genfben. A terv egy átmeneti kormányzó testület létrehozását írja elő, amely teljes végrehajtó hatalommal bírna.

Dzsarba a múlt héten még azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy csoportja kész részt venni a békekonferencián, de csak akkor, ha a szíriai kormány előre beleegyezik a hatalom átadásába az ideiglenes kormánynak.

A szíriai frontok fontos szerdai eseménye, hogy iszlamista szélsőségesek túszul ejtettek kétszáz falusi lakost az ország északkeleti részében, ahol két hete súlyos harcokat vívnak a kurd önvédelmi erők harcosaival.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) úgy tudja, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó an-Nuszra Front és az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű csoport harcosai elfoglaltak két falut, és kétszáz túszt szedtek a lakosok közül. Az iszlamisták Tel Haszel faluban megölték a Szabad Szíriai Hadsereg kurd dandárjának parancsnokát is. Szerdán 16 kurd és 10 dzsihadista esett el.