Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai ellenzék vizsgálatot ígér egy mészárlás ügyében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 30. 11:00

A legfőbb szíriai ellenzéki szervezet, a törökországi bázisú Szíriai Nemzeti Koalíció július 28-án, vasárnap elítélte, hogy ellenzéki fegyveresek valóságos mészárlást követtek el egy település hét eleji elfoglalásakor, kivégezve több tucat kormánykatonát, és bejelentette, hogy kivizsgálja a történteket.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, az ellenzékhez közel álló emigráns csoportosulás szerint a felkelők több mint 150 kormánykatonát, illetve milicistát öltek meg az aleppói tartományban lévő, stratégiai fontosságú Hán al-Aszal bevételekor, s közülük 50-et egyszerűen kivégeztek, miután fogságba estek.

A szíriai állami média szombaton azzal vádolta az ellenzéket, hogy 123 embert öltek itt meg, többségükben civileket.

A Szíriai Nemzeti Koalíció elismerte: a videofelvételek szerint valóban úgy tűnik, hogy katonák kollektív kivégzéséről van szó. „A koalíció elítéli ezt a cselekedetet, s vizsgálóbizottságot hoz létre" – olvasható a kiadott közleményben. Egyébként az ellenzéki szervezet azt állítja, az első jelek szerint olyan szervezetek is beférkőztek a települést felszabadító csapatok közé, amelyek nem a Szabad Szíriai Hadsereghez (ASL – az ellenzék mérsékelt szárnyát tömörítő katonai szervezethez) tartoznak.

Mindenesetre az ASL egyik alakulata volt az, amely már hétfőn bejelentette a település elfoglalását. Ám az OSDH által nyilvánosságra hozott pénteki képek alapján a szélsőséges iszlamisták, így az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő an-Nuszra Front és a „Kalifátus Híveinek Brigádja" is részt vett a támadásban.

A felkelők hónapok óta próbálták elfoglalni Hán al-Aszalt, amely Aleppó térségét a főváros nyugati körzeteivel összekötő út mentén található. Márciusban nagyszabású csata bontakozott ki a település körül, melyben 8 nap alatt 200 ember vesztette életét (kormánykatonák és felkelők vegyesen), s ekkor mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy vegyi fegyvert vetett be.

Eközben az OSDH bejelentette, hogy a kormánycsapatok a velük szövetséges libanoni síita szervezet, a Hezbollah harcosainak segítségével vasárnapra ellenőrzésük alá vonták a közép-szíriai Homsz egyik legnagyobb városnegyedének, Haldíjének a legnagyobb részét. Haldíje a felkelők erőssége, s egyben a szíriai kormányzat elleni lázadás egyik szimbóluma. Ha ezt teljesen elfoglalják a hadsereg egységei, akkor már csak néhány, a lázadók kezén lévő apróbb negyedet kell visszaszerezniük Homsz óvárosában, s Szíria harmadik legnagyobb városa, egyben a „forradalom fővárosa" – ahogy a felkelők a települést hívják – teljesen a kormányzat kezére kerül.