Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai felkelők először törtek át a Földközi-tenger partjához

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 26. 17:33

A szíriai felkelők március 25-én kedden, a tiltakozó mozgalom kezdete óta először kijutottak a Földközi-tenger partjához, miután átvették az ellenőrzést az ország északnyugati részében fekvő, Szamra nevű település felett – jelentette be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet.

Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója arról számolt be, hogy az északnyugat-szíriai Latakia tartományhoz tartozó települést kedd reggel foglalták el a kormányellenes erők, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges an-Núszra Front.

A török-szír határ közelében található Szamra stratégiai jelentőségét az adja, hogy a település a Földközi-tenger partján fekszik, s a lázadók így első ízben jutottak tengeri kijárathoz.

Ellenzéki fegyveresek szerint bár Szamrának nincs kikötője, a település elfoglalása súlyos csapást jelent a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim számára.

„A térség hadászati szempontból fontos a kormánynak, a hadsereg most visszavonult, hogy később megpróbálja visszafoglalni a régiót" – mondta egy neve elhallgatását kérő ellenzéki elemző.

A hírt más források még nem erősítették meg. „A szíriai hadsereg ellenőrzi a környező hegyeket, lehetetlen bevenni ezt a térséget" – állították damaszkuszi biztonsági források.

A harcok a tengerparti település állítólagos elfoglalása után is folytatódtak a térségben.

Egyes források annak tulajdonítják a sikert, hogy két hete kivonult a térségből a magát Iraki és Levantei Iszlám Államnak (ILIÁ) nevező szélsőségesen radikális iszlamista csoport, amely szembefordult a mérsékeltebb felkelőkkel, és megosztotta erőiket.

A felkelők az előző héten indított offenzíva keretében hétfőre elfoglalták Kaszab települést, a Törökországgal közös határ utolsó olyan átkelő állomását is, amely eddig a kormányerők ellenőrzése alatt állt. A harcokban az OSDH szerint mintegy százhetvenen vesztették életüket péntek óta, de ebben nincsenek benne a keddi veszteségek.

A Földközi-tenger mentén elnyúló régióban található a legtöbb olyan település, amelyben főleg az alavita vallási kisebbség lakik. Az iszlám síita ágából származó valláscsoporthoz tartozik az országot négy évtizede kormányzó Aszad-család csakúgy, mint a politikai és katonai elit jelentős része.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott lázadás halálos áldozatainak száma már meghaladja a 146 ezret.