Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai hadsereg elfoglalt egy stratégiai fontosságú főutat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 10. 8:23

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők december 8-án, vasárnap az ellenőrzésük alá vontak egy stratégiai fontosságú főutat, megteremtve a lehetőséget, hogy adott esetben ezen keresztül, szárazföldi úton vihessék a vegyi fegyvereket Latakia kikötővárosába, majd onnan külföldre a megsemmisítés helyszínére – közölte egy szíriai ellenzéki csoport és két kormánypárti televíziós csatorna.

A Damaszkusztól északra fekvő, hegyvidéki Kalamun régióban múlt hónapban indított támadást a hadsereg, hogy megszerezze az északi és déli területeket összekötő autóutat, és elvágja a szíriai felkelők utánpótlásának útját.

A hetekig tartó harcok után a kormányerők vasárnap nyitották meg újra a főutat, miután a libanoni szélsőséges Hezbollah szervezet harcosainak segítségével sikerült elfoglalniuk a közelben lévő Nabek városát – közölte Rami Abdurrahman, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet igazgatója. Hozzátette, hogy továbbra sem biztonságos a közlekedés az úton, mivel a felkelők folyamatosan tűz alatt tartják.

A vasárnapi véres összecsapások a libanoni határ közelében lévő Nabek városára koncentrálódtak. A harcokban legalább öt ember, köztük három gyermek vesztette életét.

A szíriai vegyi arzenál megsemmisítésével megbízott Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a múlt héten közölte, hogy elképzelhetőnek tartja a főút használatát a mérgező anyagok szárazföldi szállításakor.

Ahmet Uzumcu, az OPCW igazgatója vasárnap azt mondta, hogy technikai problémák miatt néhány napos csúszással kezdődhet meg a vegyi fegyverek elszállítása Szíriából.

A mérgező gázok megsemmisítéséről szóló, előzetesen elfogadott terv alapján a legveszélyesebb anyagokat még december 31. előtt kiviszik az országból.

A váratlan nehézség ellenére a szervezet vezető tisztségviselője bízik benne, hogy a határidő lejártáig, 2014 júniusáig sikerül maradéktalanul megsemmisíteni a szíriai vegyi fegyvereket.