Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai konfliktus békés megoldásáról beszélt Ferenc pápa és Putyin

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 26. 10:37

A szíriai konfliktus békés megoldásáról egyeztetett egymással Ferenc pápa és Vlagyimir Putyin orosz elnök november 25-ei, hétfői vatikáni megbeszélésükön. A harmincöt perces eszmecserét követően az orosz államfő Pietro Parolin szentszéki államtitkárral és Dominique Mamberti vatikáni külügyminiszterrel is találkozott.

A Szentszék közleménye szerint a katolikus egyházfő és az orosz elnök a közel-keleti békefolyamat folytatásáról és a súlyos szíriai helyzetről beszélgetett a pápai lakosztály könyvtártermében.

Egyetértettek abban, hogy a szíriai konfliktusra békés megoldást kell találni, az erőszakot minél gyorsabban meg kell fékezni, a lakosságnak pedig humanitárius segítséget nyújtani.

Hangoztatták, hogy figyelemmel követik a közel-keleti békefolyamat fejleményeit.

Érintették emellett a keresztények kritikus helyzetét a világ több térségében.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő az újságíróknak elmondta, Vlagyimir Putyin köszönetet mondott azért a levélért, melyet Ferenc pápa a szeptemberi szentpétervári G20-as csúcstalálkozó alkalmával intézett az orosz elnökhöz a szíriai helyzet tárgyalásos megoldása érdekében.

A pápa és Putyin tolmács segítségével beszélt egymással. Szó volt a Vatikán és Oroszország közötti „jó kétoldalú kapcsolatokról" és az oroszországi katolikus közösség életéről is.

Az egyházfő annak a szerepnek a jelentőségét hangsúlyozta, amelyet a katolikusok töltenek be a társadalom életében.

Putyin átadta a pápának Kirill orosz ortodox pátriárka üdvözletét. A szentszéki szóvivő hozzátette, Ferenc pápa nem kapott Putyintól meghívást Moszkvába.

A katolikus egyházfő a vatikáni kerteket ábrázoló mozaikot ajándékozott Putyinnak, az orosz elnök pedig Ferencnek az úgynevezett vlagyimiri Szűz Mária-ikont, melyet először Putyin, utána a pápa is megcsókolt.

A Vatikánba érkezett népes orosz delegáció tagja Szergej Lavrov külügyminiszter és Szergej Sojgu védelmi miniszter is.

Putyin és küldöttsége repülőik késése miatt a tervezettnél ötven perccel később érkezett a Vatikánba. A római repülőtér és a Vatikán közötti utat az orosz delegáció rendőri kísérettel tette meg, de szirénák nélkül. Ezt Ferenc pápa kérte az egyszerűség jegyében.

A Vatikán szomszédságában a Greenpeace tagjai tüntettek jegesmedvének öltözve, és a természetvédelmi szervezet Oroszországban letartóztatott tagjainak szabadon engedését követelték.

Az orosz elnök a Vatikánból az olasz elnöki palotába, Giorgio Napolitano államfőhöz ment. Ezután Silvio Berlusconi volt kormányfő is várja Putyint, akihez szoros barátság fűzi. Az elnöki palotánál olasz nők csoportja tüntetett – arcukat eltakaró maszkban -, a Pussy Riot orosz együttes börtönben levő tagjainak szabadon engedését követelve.

Putyin kedden találkozik Enrico Letta miniszterelnökkel a Triesztben esedékes olasz-orosz gazdasági csúcstalálkozón. Triesztben rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe az olasz meleg és leszbikus szövetségek keddre meghirdetett tüntetése miatt is, melyet Putyinnal szemben, „az orosz elnök által elfojtott szexuális szabadságért" tartanak. A megmozdulást Vladimir Luxuria ismert olasz transzszexuális vezeti „Vlagyimir Vlagyimir ellen!" jelszóval.