Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a Várbazárban és a szőlőskertben

Szöveg: Szűcs László |  2013. november 26. 9:33

A 47. héten, azaz november 18-24. között 54 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 2498 bejelentést kaptak.

November 18-án Zámolyról érkezett a riasztás a tűzszerészekhez, hogy a Zrínyi úton, faásás közben egy vélhetően második világháborús robbanószerkezet került elő. A Gyurits Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr egy 10,5 centiméteres romboló gránátként azonosította a veszélyes szerkezetet, amit a közelben kijelölt robbantási területen meg is semmisített.

Ugyanezen a napon a főváros I. kerületében is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Várbazár építése közben több, feltehetően második világháborús gránát maradványait találták meg a munkások, amiket a Horváth Csaba őrnagy által vezetett tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállított.

1595963453
A tűzszerészek egy 203 milliméteres betonromboló gránátot hatástalanítottak az Orczy parkban

November 21-én Budapest VIII. kerületében, az Orczy parkban fordított ki egy munkagép egy 203 milliméteres, szovjet gyártmányú betonromboló gránátot a földből. A tűzszerészek munkájának idejére a rendőrség 100 méteres sugarú körben zárta le a területet, ez érintette a SOTE egyik kórházépületét is. A gyújtószerkezet kiszerelése után a gránáttestet a Horváth Csaba őrnagy vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

November 22-én Sátoraljaújhelyre vonultak ki a Magyar Honvédség tűzszerészei, mivel egy elkerített szőlőskertben, földmunkák közben, egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A robbanószerkezetet a Zsolnay Gábor százados vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Fotó: Mihádák Zoltán (MTI)

Címkéktűzszerész