Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok felrobbantanák a szavazókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 11. 11:25

A tálibok azt tanácsolják a pakisztáni választóknak, hogy “kerüljék el” a szavazóhelyiségeket a szombati voksoláson, ha „kedves az életük” – közölte május 10-én, pénteken Ehszanullah Ehszan, a szélsőségesek szóvivője.

„A demokrácia nem iszlám rendszer, hanem a hitetlenek rendszere. Ezért arra kérem a lakosságot, hogy kerüljék el a szavazóhelyiségeket, ha nem akarják az életüket kockára tenni" – mondta a szóvivő.

A pakisztáni tálibok radikális csoportja, a Tehríki-Talibán Pakisztán (TTP) egy parancsnoka arról beszélt csütörtökön, hogy a szervezet vezetője, Hakimullah Mehszúd öngyilkos merényletek végrehajtását rendelte el a szavazás napjára.

A kampányidőszak április 11-i kezdete óta a szélsőségesek több tucat támadást követtek el gyűlések, választási irodák, jelöltek és szimpatizánsok ellen. Az AFP összesítése szerint legalább 117 ember vesztette életét egy hónap alatt, több százan pedig megsebesültek.

Legutóbb péntek reggel volt egy robbantás az afgán határhoz közeli észak-vazirisztáni Mirámsáh egyik bazárjában a helyi jelöltek választási irodája közelében. A merényletben négy ember meghalt és tizenöten megsebesültek. A délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartomány székhelyén, Kvettában, valamint az északnyugaton fekvő Pesavarban is támadásokat követtek el különböző pártirodák ellen, a merényletek öt emberéletet követeltek.

A szombati választás történelmi jelentőségű esemény Pakisztánban, ahol az ország 1947-es függetlensége óta először töltötte ki ötéves mandátumát egy civil kormány, amely aztán átadja a hatalmat demokratikusan megválasztott utódjának.

Az előrejelzések szerint jelenleg egyetlen pártnak sincs meghatározó előnye, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a választások után instabil koalíciós kormány kerül az ország élére.

A parlament várható fragmentáltságát vetíti előre, hogy a legújabb felmérések az egykori krikettlegenda, Imran Khan pártjának (PTI) jelentős megerősödését jelzik. A PTI ezzel a politikai palettát évtizedek óta uraló erők esélyes kihívójává válhat: a voksok csaknem 25 százalékára számíthat, hajszállal lemaradva Navaz Sarif volt kormányfő tömörülése (Pakisztáni Muzulmán Liga – Navaz, PML-N) mögött. Harmadik helyen a legutóbbi kormányt adó Pakisztáni Néppárt (PPP) várható.

Címkékrobbantás