Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok véget vetettek az egyoldalú tűzszünetnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 17. 22:48

A pakisztáni tálibok április 16-án, szerdán befejezettnek nyilvánították a márciusban egyoldalúan meghirdetett tűzszünetet, a kormánnyal folytatott béketárgyalásoknak azonban nem akarnak véget vetni – jelentették be a szervezet központi tanácsának ülése után.

A tálibok pakisztáni mozgalma, a Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) március elsején azért hirdette meg az egyhónapos tűzszünetet, hogy elősegítse a béketárgyalások felújítását és véget vessen a kormány légicsapásainak a szervezet fellegvárának számító északi országrészben.

A tűzszünetet egyszer már meghosszabbították, tíz nappal.

Az irányító testületet (súra) a fegyvernyugvás április 10-i lejárta után hívták össze, hogy megvitassák az esetleges újabb meghosszabbítást.

„Hat nap telt el az egyezmény lejárta óta, a kormány azonban ebben az időszakban tétlen maradt a tárgyalásokat illetően… Ennek következtében a TTP központi tanácsa egyhangúlag a fegyvernyugvás felmondása mellett döntött" – olvasható a felkelők sajtóközleményében.

Azt is közölték, hogy a béketárgyalások mellett továbbra is elkötelezettek. „Minden alkalommal, amikor a kormány részéről előrelépést látunk, a TTP sem fog habozni az engedményekkel" – tették hozzá.

A lázadók egyebek mellett nyolcszáz rab szabadon bocsátását szeretnék elérni, valamint azt, hogy a hadsereg vonuljon ki az afgán-pakisztáni határ közelében fekvő félautonóm törzsi területekről.

A pakisztáni tálibok és a kormányzat márciusban másodszor kezdett béketárgyalásokat.

A tárgyalások az előző hónapban szakadtak meg, miután a tálibok elraboltak és kivégeztek 23 rendőrt. Iszlámábád ezután nem volt hajlandó tárgyalni a felkelőkkel egészen március elsejéig, amikor a tálibok meghirdették a tűzszünetet.

Pakisztánban a tálibok éveken át a központi kormányzat megdöntéséért és saját, keményvonalas iszlám alapokon álló állam létrehozásáért harcoltak. Támadásaiknak több tízezer halálos áldozatuk volt eddig.