Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A török haderő addig marad Szíriában, amíg meg nem tisztítja a határt a terroristáktól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 28. 13:20

A török haderő addig marad Szíriában, amíg meg nem tisztítja a határ mentét az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet fegyvereseitől és a többi terrorszervezettől – jelentette be augusztus 26-ai, pénteki sajtótájékoztatóján Binali Yildirim török kormányfő, miután öngyilkos merénylő robbantott a szíriai határ mellett fekvő Cizre város egyik közúti ellenőrző pontjánál, és tizenegy rendőr meghalt.

A támadás elkövetőjeként nem sokkal később a kurdok autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet jelentkezett. A merénylet két nappal azután történt, hogy a török haderő Eufráteszi pajzs elnevezéssel megindította első hadműveletét az Egyesült Államok harci gépeinek, valamint a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékeltnek mondott ellenzéki csoportjának a támogatásával.

Yildirim kifejtette: a terrorszervezeteknek az a céljuk, hogy önálló államot hozzanak létre. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Törökország nemcsak saját, hanem Szíria területi egységét is meg szeretné őrizni.

Ankara a jellemzően kurdokból álló Népvédelmi Egységek (YPG) nevű fegyveres csoportot, a Demokratikus Egyesülés Pártjának katonai szárnyát ugyanolyan terrorszervezetnek tekinti, mint az IÁ-t.

Joe Biden amerikai alelnök szerdán a török állásponttal összhangban úgy nyilatkozott, hogy az YPG-nek vissza kell húzódnia az Eufrátesz folyó keleti oldalára, és ha átkelnek a folyón, elveszítik Washington támogatását.

John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön már tájékoztatta is Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert: a YPG megkezdte a visszavonulást.

Az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön ennek ellenére azt közölte, hogy az YPG egy alakulata az éjszaka folyamán Manbidzs városából nem keletre, hanem északra, a török hadműveletben szerdán elfoglalt Dzserablúsz felé indult, és ellenőrzése alá vont hét falut. Biztonsági források pedig arról értesítették az Anadolut, hogy továbbra is tűzparancs van érvényben az YPG tagjai ellen.