Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A török haderő megerősítette, hogy katonái vasárnap beléptek Idlíb tartományba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. október 10. 9:24

A török haderő október 9-én megerősítette, hogy katonái vasárnap beléptek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományba, amely az Ankara támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt lázadói mellett részben a Tahrír es-Sám dzsihadista szövetség ellenőrzése alatt áll – jelentette az NTV török hírtelevízió a török haderő hétfői közleményére hivatkozva.

A közlemény szerint a török katonák vasárnap felderítő tevékenységet végeztek a térségben. A jelentés ugyanakkor nem tisztázza, hogy a küldöttség hol lépte át a határt pontosan.

Nyugat-európai hírügynökségek vasárnap szemtanúkra és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezetre hivatkozva azt jelentették, hogy török harci járművek Atmahnál átlépték a szíriai határt, majd a katonák tűzpárbajt vívtak a Tahrír es-Sám szélsőséges milicistáival.

Török hivatalos források eddig csak arról számoltak be, hogy a török tüzérség vasárnap leadott néhány ágyúlövést a dél-törökországi Hatay tartományból Idlíb irányába, hogy így segítse a szövetséges SZSZH előrenyomulását a szélsőséges milicisták ellen.