Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A török parlament csapatok Líbiába küldéséről szóló törvényjavaslaton dolgozik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. december 25. 20:07

Törökországnak szüksége lehet egy olyan törvényre, amely lehetővé teszi csapatok Líbiába küldését és a parlament már dolgozik a jogszabályon – közölte december 24-én, kedden Ankarában Ibrahim Kalin, az elnök szóvivője.

Ankara novemberben megállapodást írt alá Tripolival a katonai együttműködésről. Szükség lehet egy felhatalmazásra az ottani fejleményekkel összefüggésben. A parlament dolgozik a kérdésen – mondta sajtótájékoztatóján Kalin. Hozzátette: továbbra is támogatják a nemzetközileg elismert líbiai kormányt. Ez a támogatás lehet katonai kiképzés vagy más jellegű segítség, mint a politikai támogatás.

Törökország támogatja a nemzetközileg elismert líbiai kormányt, és közölte, ha kap ilyen kérést, csapatokat is felvonultathat az arab országban. A tripoli székhelyű kormány hónapok óta harcol Halifa Haftar tábornok erőivel, amelyek offenzívát indítottak ellene. Haftar Líbiai Nemzeti Hadserege Oroszországtól, Egyiptomtól, Jordániától és az Egyesült Arab Emírségektől kapott támogatást.

A török kormány ülése után Kalin közölte, hogy Ankara a jövőben is megadja a szükséges támogatást a Fájez esz-Szarrádzs vezette nemzetközileg elismert líbiai egységkormánynak.  Törökország az ENSZ fegyverembargója ellenére küldött katonai támogatást Szarrádzs kormányának.

Ankara szerint a tripoli egységkormány még nem kérte török csapatok Líbiába küldését. Tayyip Recep Erdogan török elnök viszont vasárnap kijelentette, hogy növelni fogja a Líbiának nyújtott katonai támogatást, ha szükséges, és megfontolja a szárazföldi, a légierő és a haditengerészet jelentette megoldásokat is.