Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A törökországi rakétatelepítés védelmi jellegét hangsúlyozta a NATO

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 30. 13:58

Védelmi célokat és a szíriai-török határ mentén kialakult feszültség enyhítését szolgálja a Patriot rakéták tervezett törökországi telepítése – hangsúlyozták a NATO-tagországok nagykövetei november 28-án, szerdán Brüsszelben török kollégájukkal folytatott találkozójukon.

Oroszország korábban aggodalmait fejezte ki a rakéták telepítése érdekében a szövetséghez intézett török kéréssel kapcsolatban. Moszkva szerint fennáll a veszélye annak, hogy egy ilyen lépés a válság fokozásának irányában hat.

Diplomaták beszámolója szerint a brüsszeli ülésen az új orosz NATO-nagykövet, Alekszandr Grusko megismételte hazája álláspontját, fenntartásait, míg a telepítésre kész országok képviselői azt hangoztatták, hogy a föld-levegő rakéták kizárólag védelmi célokat szolgálnak.
Oroszország és a NATO a jövő héten külügyminiszteri szinten is találkozik, ahol várhatóan szintén szóba kerül a szíriai válság és a Patriot rakéták témája.

Moszkva és nyugati partnerei között Szíriával kapcsolatban az elmúlt hónapokban feszültséget okozott, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem engedte tovább a damaszkuszi rezsimet elítélő határozatokat.

A NATO-nál akkreditált állandó orosz nagykövet posztja sokáig üres volt, mivel az azt utoljára betöltő Dmitrij Rogozin tavaly év végi kormányfőhelyettesi kinevezését követően az idén októberig nem nevezték meg utódját. A leszerelési kérdések szakértőjének számít Gruskót, aki korábban külügyminiszter-helyettesként dolgozott, a múlt hónapban bízta meg Vlagyimir Putyin elnök ezzel a feladattal.