Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Vöröskereszt figyelmeztette Szíriát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 7. 14:19

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) Szíria tudomására hozta, hogy a vegyi, illetve biológiai fegyverek esetleges bevetése törvénytelen és a nemzetközi humanitárius jogba ütközik.

Mindezt a genfi székhelyű szervezet elnöke, Peter Maurer közölte december 6-án, csütörtökön késő este a svájci városban tartott sajtóértekezletén. Az elnök bejelentette: a Vöröskereszt rendkívüli tervet dolgozott ki arra az esetre, ha Damaszkusz vegyi fegyvert vetne be. A terv főként annak a mintegy 100 humanitárius segélyalkalmazottnak a védelmét célozza, akik Szíriában teljesítenek szolgálatot. A szervezet ugyanakkor továbbra is a polgári lakosság támogatására összpontosítja erőfeszítéseit.

„A szíriai kormány tudatában van a Vöröskereszt biológiai, illetve vegyi fegyverek alkalmazására vonatkozó álláspontjának" – tette hozzá Peter Maurer.

Az elnök szóvivője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hozzáfűzte: a Vöröskereszt ismeri a szíriai vegyifegyver-készletekkel kapcsolatos jelentéseket. A szervezet – mint hozzátette – ismételten figyelmeztet arra, hogy a biológiai és a vegyi fegyverek alkalmazását nemzetközi jog tiltja.

A sajtóértekezleten Peter Maurer elnök közölte, hogy a mintegy 12 ezer helyi alkalmazottal dolgozó szervezet 2013-ban továbbra is Afganisztánra és Irakra kívánja összpontosítani fő erőfeszítéseit. További humanitárius „hadműveleti" területként említette Szomáliát, Kongót, Dél-Szudánt, Szíriát, az Izrael által megszállt területeket, továbbá Malit, Nigert és Jement.

A tevékenységéhez szükséges költségvetési összegekre utalva 1,21 milliárd dollárt említett, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság erre befolyással lehet. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió tagállamai a legfőbb donorországok között vannak, a költségvetési hozzájárulások mintegy 60 százaléka az uniós országokból származik.