Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adatok az ukrán fegyveres erők veszteségeiről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. október 30. 11:59

Csaknem elérte a 11 ezret az ukrán fegyveres erők harci vesztesége emberéletben és sebesültekben a Donyec-medencében 2014-ben kezdett „terrorellenes hadműveletben” – derült ki az ukrán vezérkar sajtóosztályának október 28-ai közleményéből.

„A terrorellenes művelet kezdete óta az ukrán fegyveres erők harci vesztesége 10 710 fő, közülük 2333 az elesettek száma, és 8377-en sebesültek meg vagy szenvednek különböző pszichés betegségekben a harci cselekmények következtében" – áll a dokumentumban.

A vezérkar adatai szerint az elmúlt évben a harci cselekményekben 212 katona veszítette életét, a sebesültek száma pedig 1277 volt.

„Emellett a nem harci veszteség 65 százalékkal kevesebb volt, mint a harci cselekmények vesztesége. Az idei, 2017-es évben jelentős csökkenés figyelhető meg a nem harci cselekmények veszteségmérlegében, ezek száma mintegy felére csökkent" – hangsúlyozta az ukrán vezérkar közleménye.

Anatolij Matiosz katonai főügyész korábban azt közölte, hogy az ukrán fegyveres erők és más fegyveres alakulatok nem harci cselekmények következtében elszenvedett vesztesége emberéletben a terrorellenes hadművelet kezdete óta 10 103 főt tett ki, amit a főügyész „rettenetes statisztikának" nevezett. Szavai szerint „két teljes értékű dandár pusztult el" csak azért, mert a katonák nem tartották be a szabályzatot vagy feletteseik parancsait, vagy bűncselekményeket követtek el, olykor egymás ellen. Elmondta, hogy legalább 360 ezren szenvednek „poszttraumás stressz szindrómában" a kelet-ukrajnai hadművelet résztvevői közül.

Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter azt közölte, hogy a hadsereg nem harci veszteségeinek fő okai a különböző betegségek, a biztonságtechnika megsértése és az alkoholfogyasztás. Szavai szerint minden egyes esetet kivizsgálnak, és intézkedéseket tesznek, hogy ezek ne ismétlődjenek meg.