Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Agyonlőttek egy izraeli katonát Ciszjordániában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 23. 21:42

Meglőttek egy izraeli katonát szeptember 22-én, vasárnap a ciszjordániai Hebronban, s a férfi később belehalt sebesülésébe – jelentették a hírügynökségek.

„A Makpela-barlang közelében dördültek el a lövések" – nyilatkozta Mickey Rosenfeld izraeli rendőrségi szóvivő, a héber nevén emlegetve a kegyhelyet, amely palesztinok és zsidók számára egyaránt fontos, ugyanis a hagyomány szerint egykor itt temették el Ábrahám pátriárkát, Izrael népének ősatyját, akit a muszlimok Ibrahimként szintén szentként tisztelnek.

A rendőrség szerint az elkövető palesztin volt.

Izraeli rádió és televízióadások arról számoltak be, hogy a gyanú szerint egy orvlövész lőtt rá a szent hely közelében tartózkodó izraeliekre, s egyiküket a nyakán találta el.

A palesztin-izraeli béketárgyalások felújítása ellenére az utóbbi hetekben egyre sűrűbbek az erőszakos cselekmények Ciszjordániában.

Két nappal ezelőtt, pénteken tőrbe csalt és megölt egy izraeli katonát egy palesztin férfi a Jordán folyó nyugati partjának északi részén, egy héttel ezelőtt pedig az izraeli biztonsági erők végeztek egy palesztin fegyveressel.

Hebronban különben is gyakoriak az összetűzések, mivel a városban 500 izraeli telepesre 100 ezer palesztin lakos jut. Az Izrael által 1967-ben megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben mintegy 500 ezer izraeli és 2,5 millió palesztin él.