Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Döntések egy virtuális Afganisztánban

Szöveg: Budai Anna |  2013. szeptember 23. 20:35

„Wise Foresight”, azaz bölcs előrelátás néven zajlott le a közelmúltban az a számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlat, amelynek résztvevői a Magyar–Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonái voltak. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájában egy héten át folyt a közös munka, ez alatt a két nemzet katonáinak szimulált helyzetekben kellett – az elnevezéshez híven – bölcs döntéseket hozni a virtuális Afganisztánban.

1595960424

A gyakorlat fő célja volt, hogy a két nemzet afganisztáni tapasztalatait felhasználva, a katonáknak lehetősége nyíljon ezeket kielemezni, és beépíteni a későbbi, hasonló feladatokba. A vegyes munkacsoportok lehetőséget teremtettek a katonák számára az angol nyelvű kommunikáció fejlesztésére, ezzel is hozzájárulva a nemzetközi műveletek sikeres megvalósításához.

A Wise Foresight2013 során különböző feladatokat gyakorolhattak a katonák: harcászati járőrfeladatok; „Cordon and Search" műveletek (lezárás és keresés: egy terület lezárása és ott fegyverek, felkelők felkutatása); egészségügyi kiürítés (CASEVAC/MEDEVAC); harcászati szintű műveletvezetés. Minden egyes gyakorlás után részletes értékelést tartottak. 

1595960424

Fábián László alezredes, a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj – és egyben a közös békefenntartó zászlóalj – parancsnoka értékelte az egy hetes munkát: „A végeredmény felülmúlta a célkitűzéseinket. Ez annak köszönhető, hogy mindkét fél a legjobb szakembereit hozta el és valamennyi résztvevő tudása legjavát adta, ezzel is hozzájárulva a gyakorlat eredményességéhez." 

1595960424