Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harckocsi elleni aknák kerültek elő

Szöveg: Szűcs László |  2013. szeptember 24. 7:29

A 38. héten, azaz szeptember 16–22. között 67 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 14 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 1933 bejelentést kaptak.

Szeptember 16-án Kiskorpádról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a település külterületén több, feltehetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy összesen 14 darab, TMI–42 típusú, német gyártmányú harckocsi elleni akna, valamint 5 darab, TNT-200-as préstest került elő a földből. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Szeptember 18-án Domoszlón akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Jókai és a Sportpálya utcák sarkán, a szennyvízvezetés ásása közben egy darab 50 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak a munkások, amit a Bugyi Zoltán törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Ugyanezen a napon a főváros 16. kerületébe is riasztották a Bugyi Zoltán törzsőrmester vezette tűzszerészjárőrt, mivel a Kőszirt utcában egy német gyártmányú kézigránátot találtak. A robbanószerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.

Szeptember 19-én Székesfehérvárra kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Fejér megyei Szent György Kórház területén, csatornázás közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A robbanószerkezetet a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítette.

Címkéktűzszerész