Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahmadinezsád: véget kell vetni az erőszakoskodásnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 27. 10:39

Az ENSZ Közgyűlése ülésszakán New Yorkban tartózkodó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök  szeptember 25-én, kedden kijelentette, hogy egy új világrendnek kell megszületnie, amely mentes az Egyesült Államok erőszakoskodásától és világuralomra törésétől.

Egyebek között beszélt a szíriai válság megoldásáról, elhárította a kérdést, amely Irán nukleáris ambícióira vonatkozik, és azt állította, hogy a nyugati szankciók ellenére országa nagyobb jólétben él most, mint amikor ő 2005-ben hivatalba lépett.

„Ha Isten is úgy akarja, egy új rend születik, és megszüntetünk mindent, ami szétválaszt bennünket. Ma már a kisiskolások is tudják mindenütt a világon, hogy az Egyesült Államok kormánya erőszakos nemzetközi politikát folytat. Az erőszakoskodásnak, a megszállásnak véget kell vetni" – jelentette ki.

Irán közte van annak a csaknem tucatnyi országnak, amely egy új összekötő csoportot alakít a szíriai válság megoldására. Ezek az országok hamarosan összeülnek tanácskozásra New Yorkban, és remélik, hogy tárgyalóasztalhoz tudják ültetni a szíriai kormányt és az ellenzéket – mondta az iráni elnök.

Nem világos, hogy annak az összekötő csoportnak, amelyről Ahmadinezsád beszélt, van-e köze ahhoz, amelyet Mohamed Murszi egyiptomi elnök említett szeptember elején.