Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika különleges alakulatokat képez ki Kelet-Közép-Európában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 12. 15:42

Különleges alakulatokat képez ki az Egyesült Államok kelet-közép-európai NATO-tagországokban az ukrán válság miatt – írta június 11-én, szerdán a Reuters az amerikai haderők európai főparancsnokságának (EUCOM) közleménye alapján.

Az EUCOM közölte, hogy májusban Lengyelországban, Szlovákiában és a három balti országban – Észtországban, Lettországban és Litvániában – nagyszabású hadgyakorlatok kezdődtek az amerikai különleges erők több száz tagjának részvételével.

Hosszú távon további kiképző gyakorlatokat terveznek.

Újdonságnak számít, hogy a jövőben mintegy 100 amerikai elit katona állandóan kelet-közép-európai NATO-tagállamok területén fog állomásozni. Ennek célja, hogy azoknak az Oroszországhoz közel fekvő országoknak, amelyeket aggodalommal töltenek el Moszkva szándékai, segítsenek saját elit egységek kiépítésében az amerikai Navy Seals és Delta Force vagy a brit Special Air Service mintájára.

„Jelenleg még nincsenek az amerikaiak, britek vagy franciák színvonalán, de néhány új különleges NATO-alakulat nagyon gyorsan fel fog javulni" – mondta Linda Robinson, a Rand amerikai agytröszt szakértője.

Litvániában május 18. és 30. között már lezajlottak az amerikai különleges egységek és hat európai ország katonáinak közös gyakorlatai. Németországban június végéig 15 NATO-szövetséges 4 ezer katonája gyakorlatozik. Ott egyebek között épületharcászatot, könnyű rohamcsónakokkal végrehajtott támadásokat, valamint ejtőernyős vadászok bevetését és légicsapásokat gyakorolnak – olvasható az amerikai haderő különleges műveleti parancsnokságának (SOCEUR) Facebook-oldalán.

Különösen a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása váltott ki egyes szovjet utódállamokban olyan aggodalmakat, hogy Moszkva velük szemben is területi követeléssel léphet fel.

Az erőszak kelet-ukrajnai fellángolása után növelték az amerikai elit katonák tervezett gyakorlatainak számát és méretét.

Az EUCOM azt is közölte, hogy Ukrajnából, amely nem tagja a NATO-nak, eddig nem vettek részt katonák a kelet-közép-európai különleges erők kiképzésében, és Ukrajnába sem érkeztek ez idáig amerikai alakulatok.